Най-високата измерена температура е 34,8 °С на 21 октомври във

...
Най-високата измерена температура е 34,8 °С на 21 октомври във
Коментари Харесай

НИМХ обяви много лоши вести за реколтата

Най-високата измерена температура е 34,8 °С на 21 октомври във Велико Търново, Русе и Търговище

Средните месечни температури през изтичащия октомври са сред 11 и 19 °С и имат отклоняване от месечната норма сред +2 и +5.5 °С. Това е един от най-топлите месеци октомври за последните 90 години, оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-високата измерена температура е 34.8 °С на 21 октомври във Велико Търново, Русе и Търговище. Най-ниската минимална температура в станция в обитаемо място е минус 5.5 °С на 17 октомври в Новачене, област Плевен, а най-ниската измерена температура е на връх Ботев на 16 октомври – минус 6.2 °С. В София най-високата измерена температура е 29.4 °С на 21 октомври, а най-ниската – 2.9 °С на 19 октомври.

Месечните суми на дъжда са сред 0 и 53% от климатичната норма. В огромна част от Северна и Източна България месечните суми на преваляванията са под 5% от нормата. Не толкоз нищожни са преваляванията в Югозападна и част от Североизточна България (Смолян – 53% от климатичната месечна норма).

Този месец октомври е съвсем толкоз изсъхнал, колкото и месец октомври на 2022 година

Най-голямото измерено 24-часово количество дъжд е 24 mm от дъжд в село Гайтаниново, област Смолян, на 18 октомври. На 17–18 октомври в планините над 2000 m надморска височина е валял сняг и се е образувала снежна завивка (вр. Ботев – 2 cm на 18 октомври), която през идващите няколко дни се е стопила, прецизират от НИМХ.

През първата половина от октомври Балканският полуостров е бил под въздействие на челната част на висок антициклон с център, който в началото е над Западното, а по-късно – над Централното Средиземноморие и Северна Африка. Приземното барично поле през множеството дни е антициклонално. Времето е най-вече слънчево, при започване на месеца с краткотрайни нараствания на облачността над източните региони, където има и изолирани слаби превалявания. Температурите са по-високи от климатичните правила. През интервала 8–10 октомври и 15–17 октомври през страната минават добре изразени студени атмосферни фронтове, преваляванията по тях са слаби, само че температурите краткотрайно се намаляват доста, при първия интервал с 5–10 °С, а при втория – с 8–12 °С.

През втората половина от месеца остава относително топло за октомври. В множеството дни преносът на 500 hPa е от запад или от югозапад. През интервала 20–24 октомври концентрацията на сахарски прахуляк над страната е нараснала. По-значителни усилвания напразно от юг-югозапад има на 20–21 октомври. Вследствие на мощен вятър, високи температури и човешка немарливост на 21 октомври следобед поражда пожар в три общини в област София – Драгоман, Костинброд и Сливница. Атмосферни разстройства минават над страната на 22–23 октомври, 25–26 октомври и на 28–29 октомври, с тях има по-значителни нараствания на облачността, най-вече слаби превалявания и краткотрайни намаления на температурите.

Агрометеорологични условия

В изискванията на извънредно високи температури и поднормени превалявания през месеца почвените влагозапаси в 50 cm пласт в по-голямата част от полските региони са изцяло изчерпани, а в 100 cm пласт равнището им е извънредно ниско – под 40% от ППВ. На места в южните региони отсъства влага в еднометровия и в по-дълбоките почвени пластове.

Поради засушаването в част от полските региони са прекратени предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури.

По тази причина се чакат съществени закъснения при сеитбата на пшеницата, е мнението на НИМХ.

Състояние на реките

През месец октомври реките в страната са с водни количества към и под праговете за междинни води и към праговете за ниски води. В резултат на превалявания в разнообразни дни от месеца са регистрирани незначителни покачвания в обособени измервателни пунктове.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР