Най-високата доходност на държавните облигации на САЩ от повече от

...
Най-високата доходност на държавните облигации на САЩ от повече от
Коментари Харесай

Заплахата от по-високи лихви за по-дълго помрачи настроенията на Уолстрийт

Най-високата рентабилност на държавните облигации на Съединени американски щати от повече от десетилетие провокира нова ликвидация на фондовия пазар в четвъртък, до момента в който терзанията за задържането на лихвените проценти високи за по-дълго време надвиснаха над Уолстрийт.

S&P 500 падна с 1,6% в четвъртък, като всичките 11 бранша приключиха деня надолу.

Технологичният Nasdaq Composite загуби 1,8%, а показателят на сините чипове Dow Jones Industrial Average се намали с 1,1%, или към 370 пункта.

И трите показателя са на път да завършат седмицата на алено.

При обособените представяния акциите на Cisco паднаха с 3,9%, откакто доставчикът на мрежово съоръжение съобщи, че възнамерява да купи компанията за киберсигурност Splunk за 28 милиарда $. Акциите на Splunk напреднаха с 21%.

На другия полюс бяха акциите на FedEx, които се покачиха с 4,5% след отчитане на облагите на компанията, която се показа най-добре в S&P 500.

Акциите на английския дизайнер на чипове Arm Holdings паднаха под цената си при IPO от $51 в обедната търговия, преди да затворят на $52,16.

Разпродажбата на държавни облигации, провокирана от изненадващо мощни стопански данни, увеличи доходността им.

Тази на 30-годишните бонове се увеличи до 4,55%, най-високото ѝ равнище от 2011 година и най-голямото ѝ еднодневно нарастване от юни 2022 година Доходността на 10-годишните бумаги се откри на 4,479%, най-високото ѝ равнище от 2007 година насам. 2-годишната рентабилност се увеличи до 5,148%, което е най-високата ѝ стойност от 2006 година

Акциите се повишаваха през първата половина на 2023 година след внезапни разпродажби през предходната година, тласнати нагоре от очакванията на вложителите, че Федералният запас ще приключи акцията си за повишение на лихвените проценти и подкрепени от ентусиазма към технологиите за изкуствен интелект.

Настроението на Уолстрийт обаче в последно време се помрачи.

Индексът Nasdaq се е намалил с 3,5% от предишния петък, насочвайки се към най-лошото си седмично показване от 10 март.

Dow, S&P 500 и Nasdaq са изправени пред поредни месечни спадове за първи път от предишния септември.

Федералният запас реши да задържи лихвените проценти постоянни в сряда, както чакаха вложителите.

Централните банкери на Съединени американски щати обаче алармираха, че чакат да запазят лихвите по-високи и през 2024 година

В своите прогнози и мнения някои членове на Фед намекнаха, че по този начин нареченият безпристрастен лихвен % или процентът, нужен за поддържане на равнищата на инфлация и безработица постоянни във времето, може да бъде по-висок в дълготраен проект.

„ Работата на Фед към момента не е свършена “, разяснява Клиф Корсо, президент и основен капиталов шеф на Advisors Asset Management, представен от The Wall Street Journal. Той показва ускоряващата се стопанска система и признаци на възраждаща се инфлация.

Централната банка се стреми да сътвори по този начин нареченото меко кацане, охлаждайки стопанската система задоволително, с цел да смъкна инфлацията, без да провокира криза.

Последните стопански данни демонстрират, че постигането на тези цели към момента е надалеч.

Броят на молбите за безработица са паднали до 201 000 през седмицата, завършила на 16 септември, заяви Министерството на труда през вчерашния ден. Това е под консенсусната оценка от 225 000, съгласно FactSet, т.е. знак за към момента мощен пазар на труда.

Междувременно по-високите цени на горивата заплашват да покачат инфлацията. Фючърсите на суровия нефт паднаха леко до 89,63 $ за барел, само че са поскъпнали със 7,2% от началото на септември.

Инвеститорите предизвестяват, че стопанската система може да не издържи в нескончаем интервал на по-високи лихви – настроения, които подхранват скептицизма на фондовия пазар.

Проучване на ипотечния финансов колос Freddie Mac сподели, че междинната рента по общоприетата 30-годишна закрепена ипотека се е повишила до 7,19% от 7,18% седмица по-рано. Това означи шеста поредна седмица на задържане на лихвите над 7%.

В Европа Stoxx Europe 600 също загуби към 1%. В Азия хонконгският показател Hang Seng и японският Nikkei 225 се намалиха с повече от 1%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР