Най-видните продавачи на евтини и луксозни имоти за избрани платиха

...
Най-видните продавачи на евтини и луксозни имоти за избрани платиха
Коментари Харесай

Политиците и безхаберните институции накрая ще позлатят "Златен век"

Най-видните продавачи на евтини и първокласни парцели за определени заплатиха висока цена за топлите си връзки със мощните на деня. Строителството на 34-етажния небостъргач на " Артекс Златен век " в столичния квартал " Лозенец " стопира. Инвеститорите Пламен и Весела Мирянови, които в първите дни на " Апартаментгейт " се държаха високомерно, в този момент ще би трябвало да потвърждават в съда, че са използвани политически. Че са следващата компания, разчитала на закона и останала излъгана. Че България не е място, в което може да се влага. Колкото и несимпатична да е ролята им в абсурда, по тези точки от " Артекс " са прави. Шансовете да потвърдят това и в съда са огромни. Така сметката с пропуснатите изгоди от замразения небостъргач може да се стовари на всички данъкоплатци. 

Мирянови имаха малшанса да попаднат в епицентъра на скандал, който потегли от една договорка и повлече ръководещата партия стремглаво надолу. Това и арогантното им държание в стила на " никой не може да ни забрани да вършим каквото си желаеме ", гарнирано с очевидни подмолни сделки с Министерство на регионалното развитие и заплашителни SMS-и (по думите на основния проектант на София Здравко Здравков), предреши проблема с небостъргача им в " Лозенец ". С разгръщането на абсурда в действителност се разбра, че картината въобще не е толкоз черно-бяла, само че институциите под паника се дистанцираха от " Артекс ", с цел да не признаят личната си виновност. А в случая тя е безспорна.

 

Кой си ти, с цел да ми казваш по какъв начин да продавам?

 

От " Артекс Златен век " заеха извънредно глупава позиция при започване на " Апартаментгейт " и освен подцениха абсурда, само че и сами наляха масло в него. Участието на Весела Мирянова в Нова телевизия би трябвало да се преподава в университетите като образец за тотално провалил се спешен пиар. Да обясняваш в народен ефир, че не облагата е най-важното в една инвестиция, а енергийните отбрани на издигнатата от теб постройка е, меко казано, необичайно. Дори псалм 91 не може да оправдае безочливо евтината договорка на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Така Мирянови още при започване на " Апартаментгейт " сами се сложиха в кръгова защита.

Фирмата не направи нищо свястно и при втория застигнал я скандал - съвпадението на евтините покупко-продажби с политици от ГЕРБ с проблемите към небостъргача в " Лозенец ". Вместо да покаже стремително всички документи, с които разполага, и да върне топката на институциите, компанията избра да разгласява пасивно прессъобщения на уеб страницата си. Шансът някой да ти повярва в такава обстановка, когато насреща ти стоят протестиращи и снабдени с куп документи поданици на квартала, клони към нула. Няма по какъв начин да оказват помощ и очевидно поръчаните от " Артекс " платени изявления в обособени медии. Всичко това подкопа възможностите на компанията да преобърне настройките към абсурда.

 

Лобистки ремонти или плачевно едва законодателство?

 

Съдбата на небостъргача в " Лозенец " можеше да се предвижда от първия миг, в който стана ясно времевото съвпадане сред купуваните от политици от ГЕРБ парцели и подаваните сигнали по институциите против постройката. Може да е случайност, че Цветан Цветанов е препратил сигнал против небостъргача на столичния кмет Йорданка Фандъкова 4 дни преди да си закупи на ниска цена жилище от " Артекс ", само че този факт преобрази " Апартаментгейт " от просто извършване на покупки на евтини парцели в подозрение за добре заплатен лобизъм. Новината, че цялото позволение за градеж на " Артекс Златен век " виси върху прокарана на второ четене корекция в Закон за устройство на територията, от която компанията стремително се е възползвала, напълно обърна каруцата. 

В тази светлина версията, че в тази ситуация с " Артекс " няма лобистки ремонти, а по-скоро плачевно едва законодателство, е доста мъчно защитима, въпреки някои елементи да навеждат на тази мисъл. Основното удостоверение в интерес на тази версия е прословутото писмо от зам.-министъра на районното развиване Валентин Йовев, в което се изяснява, че разрешението на Мирянови важи до 2020 година В писмото не просто е посочена тази дата, само че е обещано и тълкувание, че с нови по-дълги периоди са всички заварени от новите ремонти позволения за градеж на здания първа и второкласен. Тоест Йовев не пояснява превратно закона в интерес на едно-единствено лице, а изяснява, че заради липса на експлицитна преходна наредба законът важи за всички заварени случаи, в това число за Мирянови.

Ако се доверим на позицията на Министерство на регионалното развитие, това няма да е първият образец за зле направени законодателни промени, които водят до цялостен безпорядък в използването им. Това самопризнание следваше да пристигна от Народното събрание и вносителя на поправката - депутата от ГЕРБ Александър Ненков, само че още първоначално той се сложи в безизходна обстановка с погрешното си изказване, че поправките не касаят въобще постройката на " Артекс ". В тази обстановка министър председателят Бойко Борисов предстоящо избра да рискува със правосъдно дело, в сравнение с да признае, че небостъргачът е легален тъкмо поради импортираната от ГЕРБ корекция. Това просто никой нямаше да го одобри.

 

Амнезията на институциите и кой ми яде от паничката

 

Направо не е за поверие лекотата, с която ДНСК и Столичната община чакат от обществото да преглътне всички изговорени нелепости към небостъргача " Златен век ". И двете институции бяха обхванати от частична амнезия, която в съда евентуално ще се осребри обилно в интерес на компанията. Смешно е след куп инспекции ДНСК внезапно да открива пропуски, освен това повече от банални, и да изяснява, че видите ли, нарушаванията до момента оставали скрити, тъй като предходните инспекции били провеждани от районното звено на контрола. След първото известие на ДНСК, че ще спре краткотрайно постройката поради открити пропуски, архитекти разясниха, че с сходни причини може да се спре строителството на един куп здания у нас. По-лошото в тази ситуация е шикалкавенето към закона. И ДНСК, и Столичната община очевидно бяха инструктирани да държат изявленията си колкото се може по-далече от противоречивите промени в Закон за устройство на територията и в осъществяване на тази повеля двете институции натвориха същински шедьоври. ДНСК внезапно си измисли версията, че всяка смяна в капиталовия план автоматизирано възобновява разрешението за градеж. Според тази версия на ДНСК Мирянови разполагат с годно позволение, само че по виновност на основния проектант на София Здравко Здравков, който на два пъти е одобрявал промени в капиталовия план при изтекло позволение. Главният проектант на собствен ред пък комфортно изпадна в амнезия в очевидно споделяното мнение, че Мирянови имат годно позволение по силата на новия Закон за устройство на територията. Не може да твърдиш, че не си склонен с тази теза, а в това време да цитираш писмото на Йовев и да изхождаш от него в публични документи. Така излезе, че положителният основен проектант не желае висока постройка, само че някакви неназовани неприятни институции я желаят. 

 

Ще издържи ли всичко това в съда

 

Едва ли. Фирма " Артекс Златен век " разполага със солидни причини да завоюва дело против заповедта за прекъсване на градежа поради изтекло позволение. Има закон, който е или лобистки, или просто доста слаб, има категорично пояснение на закона в интерес на компанията от публична институция, има серия от дейности и бездействия, стъпили точно на законовите ремонти, които сякаш не важат със задна дата. Всичко това е подкрепено с купчина документи, в това число инспекции по сигнали на жители, омбудсман, прокуратура. До този миг институциите не установяваха нищо неправилно, до момента в който насила не " прогледнаха ". Спечелено дело евентуално ще коства десетки милиони компенсации или в последна сметка градежът ще бъде завършен. Показателно е, че ДНСК не посмя да установи категорично изтекло позволение за градеж при заповедта си за прекъсване на градежа. Така че колкото и да не ни харесва в  " Лозенец " да се издига подобна чудовищна постройка, евентуално тя ще се окаже законна. А целият скандал ще е следващият образец за гавра с правовата страна.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР