Най-вероятно здравната карта ще бъде част от личната карта, заяви

...
Най-вероятно здравната карта ще бъде част от личната карта, заяви
Коментари Харесай

Министър Божанов: Здравните карти ще са част от новите лични карти |

Най-вероятно здравната карта ще бъде част от персоналната карта, съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов в предаването “Лице в лице ”. Той акцентира, че по този начин няма да се вършат злоупотреби със сканиране на персонални карти и прокарването им през четци. “Няма смисъл да имаме обособени карти, защото в персоналната карта ще има чип. Електронната персонална карта ще реши този проблем присъствено. Отивайки на място ще можем да я сложим, с цел да потвърдим, че сме там ”, сподели той.

Божанов добави, че жителите няма да са длъжни незабавно да сменят персоналната си карта. Министърът сподели още, че персоналните данни ще се съхраняват в системата и ще се подсигурява, че няма злоупотреби с тях.

“Предстои да обсъдим с министъра на финансите в случай че има такава промяна и тя би трябвало да стане всеобща и бързо, дали да не бъде субсидирана от бюджета. Но сигурно в интервал от няколко години всички ще имат новите персонални карти ”, добави той. “Всеки доктор ще има достъп до нашето електронно досие с спогодба за достъпа кой експерт до какво по-точно има право. Защитата на персоналните данни, изключително медицинските, които са чувствителни, е мой персонален приоритет ”, сподели той като акцентира, че пациентът ще има опция
да дефинира дали утвърждава лекарят да види данните му. Божанов акцентира, че дигитализирането на здравната система ще я направи по-ефективна. Според него по този начин ще се освободи запас на лекари, медицински сестри и останалата част от медицинския личен състав.

“Системата сега е неефективна и по тази причина не лекува хората. Не, че нямаме специалисти лекари, които да могат да лекуват. А просто редовно тя не създава резултати ”, съобщи министърът. За “Информационно обслужване ” Божидар Божанов добави, че е овластена със закона за електронно ръководство. Министърът съобщи, че следва изменение на закона след довеждане докрай на разбора, който се прави за бистрота. “Критиката към “Информационно обслужване ” сега е, че не е задоволително транспарантна и централизира прекомерно доста запас. Искаме да я създадем още по-прозрачна, тъй че всеки един лев, който е минал като възлагане дали за лицензи, дали за систематична интеграция, дали за одити, да бъде проследим в действително време ”, приключи той като акцентира, че е значимо бизнесът да няма терзания за раздадени бюджети, които се харчат непозволено.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР