Най-вероятно в работата ви е имало моменти, в които сте

...
Най-вероятно в работата ви е имало моменти, в които сте
Коментари Харесай

Посока и сила

Най-вероятно в работата ви е имало моменти, в които сте се чувствали гузно за нещо. Може би сте споделили на ваш сътрудник, че се е показал необикновено на последната презентация, въпреки че той не се е справил изключително добре, и по-късно сте се почувствали гузно, че не сте му дали по-реална противоположна връзка. Може би сте пропуснали крайния период по значим план и сте усложнили работата на ваш сътрудник, след което сте се чувствали зле в идващите няколко дни, до момента в който сте приключили работата си.

Иначе казано, осъзнавали сте, че това, което вършиме, е неверно, само че по този начин или другояче сте продължите в същия дух и в този момент се чувствате гузно. Чувството на вина е непосредствен братовчед на срама, който обаче е ориентиран към външната среда. Обикновено човек усеща позор, когато е направил нещо неверно и близките са разбрали за това(или се опасява, че ще схванат.

Чувствата, свързани с човешките страсти имат две измерения – посока и мощ. Посоката дефинира дали страстта е положителна или отрицателна, а силата дава отговор за силата, която седи зад страстта. Чувствата на виновност и позор са мощно отрицателни страсти.

Това е значимо, тъй като мощната сила, която спри зад тези страсти, е мощна психическа мощ. Човек изпитва мощни страсти, когато е зает мотивационно с нещо мощно отрицателно или мощно положително. В случая с възприятието на вина, вие сте разочаровани, че не сте създали това, което би трябвало. Именно тук се крие изгодата от възприятието на виновност - стига да го употребявате по верния метод.

Потенциалната мощ на възприятието за виновност...

Както към този момент казахме, зад всяка страст стои мощна енергия(особено зад отрицателните емоции). В множеството случаи хората употребяват силата от възприятието за виновност по неправилен метод. Разхождате се из офиса, пробвате да забравите за случката, като гледате някакви занимателни видеа в youtube, или пък се отдавате на дълбоки размишления за това къде тъкмо сте сбъркали и какво сте можели да извършите по-добре.

В други случаи, може да фокусирате силата си върху неща, който по никакъв метод не усъвършенстват обстановката. В работата си съм виждал хора, които основават комплицирани схеми, благодарение на които да прикрият своята неточност, когато едно просто опрощение би могло да реши техния проблем.

...и превръщането му в продуктивна мощ

И в двата случая вие не употребявате силата, генерирана от възприятието на виновност, по работлив метод. Когато се чувствате гузни за своя неточност или решение в работата, има две неща, които би трябвало да извършите.

На първо място, би трябвало да елиминирате източника на възприятието за виновност допустимо най-бързо, с цел да избегнете пренасочването на силата към мислите за него. Ако сте закъснели с отчет, който е необходим на ваше сътрудник, завършете го колкото се може по-бързо и му го предайте. Ако сте създали неточност, намерете метод да се извините на засегнатите от нея. Няма проблем в работата, който да разрешите като го игнорирате, надявайки се че той ще изчезне от единствено себе си.

Второ, би трябвало да впрегнете силата, идваща от възприятието на виновност, в идната задача, с която сте се захванали. Ако се чувствате гузни за нещо, което се е случило в работата, само че сега сте си у дома, може да употребявате събраната сила, за нещо, което сте отлагали, като да вземем за пример да си почистите стаята или да отидете да платите месечните сметки.

От друга страна, в случай че бъдете обхванати от възприятие на виновност, до момента в който сте в офиса, вашата задача е да впечатлите с нещо хората, които считат, че могат да бъдат наранени от вашата неточност. Превърнете възприятието си на вина в действие, която да заздрави връзките ви с вашите сътрудници.

С течение на времето ще се научите да разпознавате грешките, дейностите и решенията във вашата работа, които оказват действително въздействие върху другите. Всеки човек има отговорности в своята работа, доста от които идват с крайни периоди. В началото на вашата кариера може да ви бъде мъчно да различите дилемите предпочитаните задания, които наложително би трябвало да бъдат свършени в точния момент, от останалите. В резултат на това може да се чувствате гузно за всяко нещо, което не е приключено по съвършен метод и в границите на крайния период.

Говорете с вашите сътрудници и ръководители за другите задания, които би трябвало да извършите, с цел да разберете на кои би трябвало да дадете приоритет. Тези диалози ще ви оказват помощ да разграничите нещата, за които си заслужава да се чувствате гузни, от тези, които нямат изключително значение. По този метод ще сведете до най-малко възприятието на виновност, което изпитвате по време на работа. Ако въпреки всичко пристигна миг,  в който се чувствате гузно за нещо, към този момент знаете по какъв начин да употребявате възприятието си на виновност по работлив метода.

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене ”, за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР