Най-вероятно сте чували истории на ужаса, в които ролята на

...
Най-вероятно сте чували истории на ужаса, в които ролята на
Коментари Харесай

Защо служителите не бягат от лошите шефове

Най-вероятно сте чували истории на ужаса, в които ролята на основния изверг се извършва от неприятен началник. Истината е, че повече от от нас имат опит от първа ръка с микромениджъри, властнически фигури, нападателни шефове и крайни нарциси, които трансформират работното всекидневие във същински призрачен сън.

Как може обаче може да разпознаете бързо и елементарно неприятният началник? Това пробват да открият от ResumeLab в изследване, в което са взели присъединяване 1000 експерти от Съединени американски щати.

Преди обаче да стигнат до въпросите за чертите, които характеризират токсичните шефове, от ResumeLab питат участниците в проучването какъв брой време могат да устоят на работно място с сходен началник. Отговорите може да ви изненадат.

Около 15% споделят, че стартират да търсят ново място по-малко от година след започване на работа, 48% в границите на 1 -2 години, 27% след 3 до 5 година, а 15% откакто са прекарали повече от 5 години под управлението на неприятен началник.

Иначе казано, множеството чиновници са подготвени да работят за управител, който считат за неприятен, за продължителите интервал от време.

Защо чиновниците не бягат от неприятните шефове

На пръв взор, когато работите за ужасяващ управител, най-логичното решение е да напуснете работа допустимо най-бързо. В последна сметка, кой умишлено избира да вреди на психическото и физическото си здраве, работейки за неприятен началник?

Има обаче не една или две аргументи служащите да се помиряват с тази неприятна обстановка. Цели 75% от участниците в проучването на ResumeLab споделят, че парите са главната причина да не подават оставка, когато попадат в сходна обстановка. 85% си признават, че са подготвени да работят за сходен началник за най-малко година, в случай че заплащането си коства, а 38% са подготвени да отделят 3 години от живота си, работейки в тези условия.

75% от интервюираните споделят още, че не могат да си разрешат да работят за по-ниска заплата, а 73% остават на работа с вярата, че нещата ще се подобрят в бъдеще. 62% споделят, че харесват сътрудниците и работата си задоволително, че да пренебрегват проблемите, които имат със своя началник.

Едно от забавните открития на изследването е, че 35% от служащите от поколението на милениалите остават на работа при неприятен началник, тъй като считат, че нямат нужните умения, с цел да си намерят бързо друга работа.

5 вида на държание, присъщи за неприятни шефове

Ето и 5-те вида държание, които интервюираните правят оценка като най-характерни за неприятните шефове:

Грубо и неуважително отношение.  Цели 72% от участниците в изследването споделят,  че са работили за началник, които се е отнасял жестоко и неуважително с тях.

Публични рецензии. Близо 70% от интервюираните са изразили неодобрение от това, че шефът им ги е подлагал на критика пред техните сътрудници.

Систематично отменяне на хрумвания и оферти. Над 50 от респондентите са работили за началник, който не се е отнасял съществено към концепциите им и е отхвърля всяко тяхно предложение

Безгрешност. Около 70% от участниците в проучването споделят, че са имали началник, който е считал, че знае всичко и в никакъв случай не е признавал грешките си.

Лъжене. Цели 42% от интервюираните са работили за шефове, които са преписвали своите провали и неточности на чиновниците си.

Ефектите от работата с неприятен началник са голям брой и от време на време извънредно тежки. Най-често срещаният е нервност (80% от анкетираните), незаинтересованост и липса на интерес към работата (70%). Следват главоболие (63%) и проблеми със съня (51%).

 Макар че напускането на работа изисква кураж, цели 83% от интервюираните, които са взели това решени, споделят, че са удовлетворени от избора си.

.................

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР