Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити (матурите) , а подновяването

...
Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити (матурите) , а подновяването
Коментари Харесай

Засега - основните матури ще са на 29, 30 май, 1 юни, както и на 13 и 15 юни

Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити (матурите), а подновяването на образователната година в клас да почне от 14 май. Това съобщи просветителният министър Красимир Вълчев на специфичен брифинг.
Той добави, че университетите не виждат проблем за отсрочване с към седмица.
Все още не сме достигнали пика, предизвести Вълчев и най-вероятно, по негови думи, във всички висши образователни заведения в чужбина ще има отсрочване на банкет. Ако някъде няма такова отсрочване, ще можем да издадем дипломи по-рано, увери просветителният министър.
- за това ще води просветителното министерство. Изпитите ще са, само че. Изглежда обаче няма да се проведат оставащите кръгове от национални надпревари.
За външното оценяване по-големият проблем е това след седми клас. Засега не се приказва за анулация на външно оценяване, само че Вълчев не изключи подобен вид. Може би ще има отучване няколко съботи и недели през юни , с цел да се компенсира това, което отдалеченото образование не е могло да обхване, добави министърът.
Великденските дни са почивни (17 - 20 април) т.е. тогава има почивка, само че ще има предложение за някаква образователна активност и тогава - за занимания по ползи, по 2-3 часа, а не 6-7 часа дневно, както е в естествен ден.
Що се отнася до отдалеченото образование, Вълчев сподели, че няма обединен вид по какъв начин то да се организира и надлежно няма да има опити за единна организация, както е като вървиш в клас. Според него, има възстановяване на организацията, само че има учебни заведения, които следва да усъвършенстват процеса.
Вълчев се оплака и от отношението на родителите към образованието " за една част " от децата - ромските общности. Имало групи, от които под 60% са включени в отдалеченото образование, само че има и 11%, които са отвън отдалеченото образование - с тях работят посредници. Тези 11% работят с разнообразни интернет приложения и хартиени материали. Стартирала е доставката на защитни дрехи за посредниците, през идната седмица се чака най-вече дрехи да стигнат до тези хора, уточни Вълчев.
" Средно децата учат повече ", увери просветителният министър, който видя много сигнали за претоварване на учители и възпитаници. " Искаме децата да са четящи, можещи ", добави той. Ще има и " нещо като " народен център за психическа помощ - за възпитаници най-много.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 2 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР