Най-вероятно платежните услуги и други банкови продукти ще излязат от

...
Най-вероятно платежните услуги и други банкови продукти ще излязат от
Коментари Харесай

„Невярващите” и технологиите ще преобърнат банковата система

Най-вероятно платежните услуги и други банкови артикули ще излязат от юрисдикцията на финансовите институции, предвижда Лесли Спайро

Глобалната смяна в банкирането на дребно ще пристигна най-вероятно от Източна Европа, счита Лесли Спайро, съосновател и шеф на Tick42

Недоверчивите към обичайна банкова система хора и цялостният поврат в развиването на банковите осведомителни технологии е доста евентуално да доведат до миг, в който банките в действителност ще са доста изменени от типа, в който ги познаваме през днешния ден. Банкирането „ на дребно ” ще се преобрази генерално и световната смяна най-вероятно ще пристигна първо от Източна Европа.

Тази дръзка прогноза е на Лесли Спайро, съосновател и шеф на Tick42 – софтуерна компания, която създава лични артикули главно за финансовата сфера – банки, хедж фондове и други. Българската компания има офиси в Лондон и София.

България съчетава в себе си всички характерности, най-желани от бизнесмените в областта на високите технологии. Тук са налице и кадърните хай-тек експерти, и политико-икономическата непоклатимост на Европейски Съюз, която ще е изключително значима след Брекзит.

Всъщност тезата за ИТ гениите е недотам вярна. Напоследък пазарът на софтуерни експерти много се промени, счита Спайро. „ Преди години, когато отворихме офис тук, можехме да намерим доста положителни разработчици и то релативно елементарно. Днес необходим ли ти е в действителност сръчен човек, има единствено два вероятни метода да решиш задачата: или би трябвало да го обучиш и изградиш, или да наемеш наготово към този момент построен експерт ”, споделя Лесли.

Въпреки сложното намиране на способни разработчици, Tick42 към този момент има 75 души екип и неотдавна се реалокира в нов, по-широк офис в постройката на Campus X. Атмосферата наподобява на нормалния развоен център, само че единствено ненапълно. Тук няма надъхващи екипни срещи, няма вдъхновяващи и заразителни истории на триумфа, няма го витаещото чувство „ ние сме велики ”.

Вместо това на чашите за кафе написа „ А ти за какво не си по-добър?! ”. Спайро е доста пряк и изисква от чиновниците си да бъдат също толкоз откровени със самия него. Резултат от тази философия е програмен продукт, който трансформира визиите за ИТ системите.

Спайро е доста пряк и изисква от чиновниците си да бъдат също толкоз откровени със самия него

Наскоро Tick42 завоюва влиятелна премия, считана за огромно самопризнание във финансовия свят – „ The Banker Technology Projects of the Year Awards 2017 ”. Спечели я дружно с JPMorgan Wealth Management Technology, една от най-големите финансови организации в света, за система, интегрираща работата на вътрешнобанковите приложения в институцията.

Днес множеството хора са привикнали другите приложения на смарт телефона им да работят интегрирано, изяснява Лесли. Различните приложения употребяват едни и същи данни, като всяка от тях „ знае ” каквото знаят и другите приложения. Но в банковите организации постоянно в другите звена приложенията са независими, рядко „ приказват ” между тях.

Банковите софтуерни отдели обаче към този момент желаят да трансформират това. Те се стремят вътрешнобанковите приложения да работят синхронизирано, сходно на уеб приложенията на смарт телефоните ни. Точно това прави продуктът Glue42 на Tick42, който интегрира софтуерни приложения в десктоп среда.

Един от най-големите клиенти е JPMorgan. Обединяването и по-удобният интерфейс носят доста облекчение за вътрешните консуматори на банков програмен продукт. Пести се време, понижава се повторяемата работа, понижават се недоразуменията, дублиранията. В резултат на това обслужването на крайните клиенти става доста по-бързо и по-ефективно.

JPMorgan напълно не е единствената финансова организация, която осъзнава накъде отиват банковите осведомителни технологии. Много други огромни банки също го схващат, споделя Лесли Спайро. Плод на това групово осъзнаване е FINOS – The Fintech Open Source Foundation. Най-големите банкови групи по света влагат непрекъснато в нейното развиване. „ Това е нещо, което беше безусловно немислимо преди години – една банка да влага в артикул, който съперниците ѝ могат да употребяват, споделя той.

FINOS и артикули за интеграция като софтуера на Tick42 предвещават радикална смяна в метода, по който работи банковият бранш. Принос за нея има и навлизането на PSD2, ревизираната инструкция за платежните услуги в Европейски Съюз. Банките са задължени да дават на трети страни (доставчици на услуги) достъп до банковите сметки на потребителите чрез отворени приложни стратегии интерфейси (API). Така третите страни могат да построяват нови финансови услуги на база банковите данни.

Най-вероятно платежните услуги, а и артикули като банкови сметки и кредитни карти, ще излязат от юрисдикцията на финансовите институции, предвижда Лесли Спайро

Всичко това има капацитета да преобърне банковия бранш. Най-вероятно платежните услуги, а и артикули като банкови сметки и кредитни карти, ще излязат от юрисдикцията на финансовите институции. Това ще стимулира финансовите институции сами да потърсят метод да оферират на потребителите нови финансови артикули.

Промяната касае не толкоз корпоративните финанси, колкото „ банкирането на дребно ”, т.е. обслужването на самостоятелните консуматори, счита Лесли. Според него, пазарът, който ще е най-възприемчив към смяната, е Източна Европа.

„ В западния свят връзките сред потребителите и банките се основават на доверие – а то е градено с години. Този модел няма току-тъй да се унищожи ”, споделя съоснователят на Tick42. Ала в други елементи на света, където е имало съкрушителни банкови сривове – а и в България имаше подобен случай наскоро – банките не се употребяват с доверие.

„ Та тук хората имат повече доверие на iPhone и на Гугъл, в сравнение с банката си! Тук е напълно реалистично да се случи огромна смяна. Мобилните приложения, трансформацията на осведомителните технологии и навлизането на трети снабдители на услуги могат да преобразят банкирането на дребно. Съвсем реалистично е да чакаме, че смяната ще тръгне от Източна Европа ”, прибавя Лесли Спайро.

Лесли Спиро открива новия офис на Tick42 в София

Три съществени правилото управляват работата в Tick42, описа Лесли Спайро по време на откриването на новия офис на компанията:

„ Трябва да ти пука : изричат го на британски – „ Give a shit! ” в контраст на известната разговорна фраза „ I don’t give a shit ” („ Не ми пука ”). Как може човек да сътвори нещо стойностно в работата си, в случай че не му пука – за клиента, за неговите клиенти, за сътрудниците?!

„ Учи се непрекъснато : колкото и да е добър експертът в своята област, в случай че няма предизвикателство за мозъка му, той е жертван да тъпче на едно място и да не се развива. Затова работещите в Tick42 непрекъснато учат. Най-често това става посредством смяна на позициите им, с цел да могат да се допрян до области и способи на работа, допълващи знанията и уменията им. Да се учиш непрекъснато е сериозно значимо в промишленост, която се развива динамично и се трансформира всеки ден, споделя Лесли Спайро.

„ Не бъди гъба ” : този израз идва от концепцията за „ гъбения мениджмънт ”, по прилика с гъбарството, при което, общо взето, притежателите влизат в работното помещение (с гъбите), изсипват огромно количество тор и си излизат. Мениджърите, които влизат при служащите си, изсипват проливен дъжд от неодобрение и грубости, и си излизат, се назовават „ гъбени мениджъри ”. В  Tick42 важи правилото, че чиновниците не трябва да толерират сходно отношение. От тях се чака да имат достолепието да се изправят и да кажат на мениджъра си, в случай че са недоволни от нещо или в случай че считат, че не е прав за нещо.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР