Най-вероятно плащането на тол такси по магистралите и основните пътища

...
Най-вероятно плащането на тол такси по магистралите и основните пътища
Коментари Харесай

Без тол такси до март 2020

Най-вероятно заплащането на тол такси по автомагистралите и главните пътища ще бъде отсрочено за идната пролет, става
ясно от незабавно импортирани промени в Закона за пътищата от ГЕРБ, за които заяви през днешния ден депутатът Александър Ненков, написа TrafficNews.

Преди по-малко от седмица, на 25 юни, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков разгласи подготвеност за въвеждане на тол системата в техническа употреба от 16 август. Търговската ѝ употреба, т.е. действителното събиране на таксите, ще стартира три месеца по-късно, добави тогава Нанков.

Срещу въвеждането на тол системата обаче недоволстваха множеството сдружения на превозвачите у нас, съгласно които препоръчаните цени са непостижимо високи.

Оказа се, че съображенията на притежателите на огромни транспортни компании са повлияли на ръководещите, макар изявлението на премиера Бойко Борисов, че " тол системата е печатница за пари " и по тази причина би трябвало допустимо най-скоро да бъде пусната в деяние.

" Във връзка с терзанията, които са изказали превозвачите по отношение на тарифирането, е взето решение от 16 август да се даде старт единствено на техническата част на системата, а не по-късно от 1 март 2020 година да стартира действителното събиране на таксите ", изясни изненадващо през днешния ден Ненков.

" Искаме да осведомяваме за законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, който преди малко внесохме и който визира тол системата. От 16 август по в този момент настоящата нормативна уредба трябваше да стартира така наречен комерсиалната и техническа употреба за системата за тежкотоварните транспортни средства над 3.5 тона ", добави депутатът

Според него смяната се прави " в унисон с извършените срещи с превозвачите, с цел да се откри нужния консенсус за тарифирането, както и за обсега на пътищата ". Ненков напомни, че на този стадий обсегът на тол системата включва автомагистралите, пътищата от първи клас и част от второкласните пътища.

" Породиха се и терзания от позиция на това по какъв начин едно тарифиране би се отразило на превозвачите от позиция на артикули от първа нужда и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности. Поради тази причина през идващите няколко месеца всичко това ще бъде изчистено и се надявам да се откри нужния баланс и доверие сред двете страни - страната и АПИ, от една страна, и превозвачите, от друга ", изясни Ненков.

1 март 2020 година е краен период, в който в случай че системата проработи механически на задоволително положително равнище и в случай че се реализира по-бързо нужният компромис сред двете страни, то тя може да започва и доста по-рано от тази дата. Но за всеки случай сме дали един краен период, който няма да бъде повече удължаван, акцентира депутатът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР