Най-вероятно Конституционният съд няма да успее в двумесечния срок да

...
Най-вероятно Конституционният съд няма да успее в двумесечния срок да
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Това, което ГЕРБ оспорва в Изборния кодекс, сякаш е наливано с фадрома

Най-вероятно Конституционният съд няма да успее в двумесечния период да се произнесе по настояването на ГЕРБ за оповестяване за противоконституционни измененията в Изборния кодекс. Погледнах това, което е оспорвано, то като че ли е наливано с фадрома. Това съобщи пред bTV проф. доктор Пламен Киров, началник на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Редът, организацията и провеждането на изборите се дефинира със закон. Има проблем с изборния - превръщането на действителните в недействителни бюлетини и на второ място - попълването на протоколите от СИК-овете. Видеонаблюдението какво ще снима откакто машината ще генерира един протокол, една дълга квитанция, запита той.

По думите му съображение за оборване на изборите ще има, в случай че доста гласоподаватели потвърдят, че технологията с машини е по-бавна и 20-30% от гласоподавателите не съумеят да гласоподават поради забавянето. Да помислят какъв брой машини могат да конфигурират в огромните изборни секции - да са по няколко. Успоредно да гласоподават по 2-3 гласоподаватели. Проф. Киров даде образец с немският Конституционен съд, който не дава гаранция за тайната на вота, в това число и за машинното гласоподаване.

Конституционалистът изясни още какво би се случило, в случай че и след новите предварителни избори не бъде излъчен работещ кабинет.

" Когато се извърти ролетката при президента, Народно събрание още веднъж ще бъде необуздано, президентът ще назначи ново служебно държавно управление, което може да е със същият състав. Може би трети военачалник ще оглави настоящия длъжностен кабинет ", допуска проф. Пламен Киров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР