Най-вероятно КЕВР ще приеме увеличение на цената на природния газ

...
Най-вероятно КЕВР ще приеме увеличение на цената на природния газ
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Най-вероятно КЕВР ще приеме 13,89% по-скъп газ

" Най-вероятно КЕВР ще одобри нарастване на цената на природния газ с към 13,89%. КЕВР ще каже какво предложение ще одобри. " Булгаргаз " е предложил 14% ". Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по отношение на цената на природния газ.
Петкова се базира на изказване на регулатора. Тя разясни, че чака КЕВР да излезе със свое решение във връзка с цената на природния газ. Петкова подсети, че на 25 септември ще се организира публично разискване.
" Хубаво е българските жители да знаят каква е технологията за установяване на цената. България доставя природен газ от Руската федерация. Всички избрани детайли във връзка с цената на природния газ са ясно заложени в контракта сред " Булгаргаз " и " Газпромекспорт ", изясни Петкова.
По думите ѝ формулата е обвързвана с цената на петролните артикули и курса на щатския $.
" С такава формула работят една огромна част от страните. Тя е общоприета, има методика към контракта. Отделно от това цената се дефинира от КЕВР. Няма човек и политик, който да не се тормози от възможни опасности за увеличение на цените на енергийните запаси. Всичко това въздейства върху бизнеса, върху битовите консуматори. Няма по какъв начин да не се тормозим, само че би трябвало да отчетем, че става въпрос за цени, които са избрани в границите на контракт ", добави още Петкова.
АЕЦ " Белене "
За АЕЦ " Белене " " всички ние сме извлекли поуките, които предишното ни дава... 1 млн. за избор на съветник няма. Готвим процедура за избор на стратегически вложител и ще предложим конструкция на плана. Ако бъде утвърдена, до края на годината може би ще започва и самата процедура по желание на вложител. Към сегашния миг има ясно деклариран интерес от най-голямата енергийна компания на Китай ", сподели енергийният министър.
Тя увери, че АЕЦ " Белене " няма да е частна, а страната ще взе участие посредством активите, които има, както и с оборудването.
Относно контракта с " Уорли Парсън " Петкова сподели, че е съставлява интерес въпросът за какво се е стигнало да се включи сходна уговорка с наказателна клауза. Кое е наложило в случай, че първата фаза от плана е била завършила.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР