Най-вероятно автоматизацията ще премахне нуждата от някои работни места през

...
Най-вероятно автоматизацията ще премахне нуждата от някои работни места през
Коментари Харесай

Роботите идват и ще създават още работни места, вместо да заменят работната сила

Най-вероятно автоматизацията ще отстрани потребността от някои работни места през идващите години. Междувременно фирмите вкарват роботи в индустриалните цехове, в заведенията за хранене и даже в доставките. Това обаче не значи, че чиновниците остават без работа - в противен случай - те се включват в процеса на построяването и използването на технологията.

Според отчета за бъдещето на работните места на Световния стопански конгрес за прогнозата за 2023 година секторите, които най-вероятно ще одобряват роботиката, са електрониката, енергийните технологии и комуналните услуги и секторът на потребителските артикули.

Проучването открива още, че 60% от фирмите, работещи в производството на потребителски артикули и плановете в петролната и газовата индустрия, ще бъдат изгубени заради автоматизация. За сметка на това 60% от фирмите в областта на осведомителни и софтуерни услуги, чакат доста работни места да бъдат основани , с помощта на роботите през идващите пет години, написа cnbc.

Така счита да вземем за пример компанията за роботика Zipline, която проектира, построява и ръководи самостоятелни дронове за доставка, като работи с клиенти, които варират от повече от 4000 лечебни заведения до държавното управление на Руанда и огромни марки като Walmart, GNC, Toyota и Sweetgreen. Тя търси нови 100 чиновници, на позиции като електротехници, инженери и програмисти.

" Технологиите от време на време трансформират естеството на работните места, само че нормално те фрапантно усилват продуктивността на даден човек ", счита изпълнителният шеф на Zipline Келър Ринаудо Клифтън.

" Преди използвахме чиновник, с цел да прави доставките, а в този момент образоваме този човек да поддържа и ръководи флот от роботи. Сега той може да направи 50 доставки за час, вместо пет, и това ни разрешава да плащаме на този човек доста повече. Това са работни места, които хората желаят ", счита Клифтън.

Експерти споделя, че потреблението на автоматизация в огромни и дребни компании има две преимущества - понижава провокациите за служащите, които би трябвало да извършват монотонни или рискови задания в ежедневните си отговорности и поддържа фирмите конкурентоспособни в индустриалния развой . Също по този начин може да помогне за решение на продължаващ дефицит на работна ръка.

Компаниите обаче би трябвало да намерят внимателен баланс сред потреблението на автоматизация, с цел да улесни живота на чиновниците, без да ги замества напълно. Синдикатите и бранителите на трудовите права попринцип са против приемането на роботиката, тъй като процесът може да направи някои някои човешки функционалности безполезни.
 Как повече роботи в заводите могат да основат повече работни места?
Как повече роботи в заводите могат да основат повече работни места?

Гости на Money.bg са Йонко Чуклев и Кристиян Михайлов от " Професионална асоциация по роботика и автоматизация " PARA

Но огромното приемане на роботиката се случва и тук-там с доста работна ръка, като Китай да вземем за пример. Страната е доказателство, че автоматизацията е станала по-важна за фирмите, с цел да поддържат преимущество в бизнеса.

Китай е най-големият консуматор на роботи в света, макар, че има обилие от работна ръка и евтина работна ръка.

Автоматизация стартира да се постанова в питателните услуги, до момента в който фирмите се пробват да създадат заведенията за хранене по-продуктивни.

Ресторантът Vebu Labs в Калифорния работи с робот, който оказва помощ при приготвянето на авокадо за гуакамолето, наречено Autocado. Но това не значи, че ще уволни чиновниците си. Vebu желае да наеме още над 40 чиновници в Съединени американски щати на позиции като инженери, счетоводители и за произвеждане.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР