Най-вероятният сценарий е в края на август да има най-малко

...
Най-вероятният сценарий е в края на август да има най-малко
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Най-вероятният сценарий е за 25 000 случая на Covid-19 в края на септември

Най-вероятният сюжет е в края на август да има минимум 16 000 случая на ковид в страната и минимум 25 000 в края на септември. Това предвижда в четвъртък математикът на Националния действен щаб проф. Николай Витанов като очерта общо четири хипотетични сюжета съгласно теорията на игрите, която се употребява за основаване на математически модели на база държанието на хората. При 25 000 случая в края на септември това значи удвояването им по отношение на в този момент, когато са 12 717.

“Този сюжет съгласно теорията на игрите се базира на догатката, че спазващите ограниченията ще продължат да ги съблюдават и противоположното – тези, които не ги съблюдават, ще продължат да го вършат. Това е най-вероятният сюжет според теорията на игрите “, сподели Витанов пред БНР.

Друг вероятен сюжет е така наречен докторски сюжет , “защото докторите от щаба доста го обичат “, уточни проф. Витанов. Този сюжет залага на към 14 000 случая в края на август и 20 хиляди в края на септември.

“Той още не е изгърмял, само че ще забележим и неговото изгърмяване. Защо? Защото той допуска, че към 300 хиляди от тези, които не съблюдават сега ограниченията, ще стартират да ги съблюдават и заради тая причина броят на новите случаи ще се поограничи. Обаче теорията на игрите споделя, че тия, дето не съблюдават ограниченията, с цел да си трансформират държанието, би трябвало да стане нещо. Това няма да стане. Ето за какво аз считам, че този сюжет също няма да се реализира. “, съобщи Витанов.

Най-лошият вероятен сюжет е здравната система да рухне, само че по думите на Витанов “той е доста малко евентуален “. “Това, което ние виждаме, е, че този сюжет не се е присъединил. Цифрите, числата са надалеч, надалеч от този сюжет “, увери математикът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР