Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България

...
Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България
Коментари Харесай

Чумата дошла от нелегален внос на животни от Турция, твърдят експерти

Най-вероятната причина за навлизане на чумата по животните в България и Европейски Съюз е незаконно превозване на инфектирано животно от Турция, разгласи доктор Ивайла Давидова от Българската организация за сигурност на храните по време на конференция през днешния ден.

„ Дори и сега в постройката на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които правят проучванията и най-вероятната причина за навлизане на вируса на територията на България и Европейския съюз е незаконно превозване на животно, най-вероятно инфектирано, от Турция в България. Това не е казус, защото най-често към религиозни празници се случва незаконна търговия. Най-вероятно е станало по този метод ", уточни тя, представена от Агенция Фокус.

Даваме безапелационната си поддръжка на ветеринарните лекари в Ямболска област и се разгласяваме срещу политизирането на казуса и езика на омразата - това се показва в декларация от името на Съюза на ветеринарните лекари в България (СВЛБ), също огласена на изключителната конференция на БАБХ.

Болестта чума по дребните преживни животни е изключително рискова, мощно заразна, употребява се за биологично оръжие и ограниченията изискват високо равнище на биосигурност посредством умъртвяване по човечен метод във всяко обитаемо място, в което позитивен резултат е дало даже единствено едно животно, сподели доктор Михаил Бащавелов, ръководител на Съюза на ветеринарните лекари в България. Той акцентира още, че всеки един ден наличие на местата в карантинните зони с полицейско наличие, на стопани, експерти, публицисти и други лица без нужните предохранителни ограничения, екипировка - защитно облекло и съоръжение, е изключително рисково за разпространение на болестта.

Д-р Бащавелов акцентира ролята на техните помощници от ромски генезис и прикани жителите да не упражняват физическа и вербална експанзия към тях и да оказват по опция подпомагане.

Според доктор Камен Николов от СВЛБ не е правилно, че хората не са били осведомени. Другата " подправена вест " е, че не се работи професионално. Не е правилно и това, че подхванатите ограничения имат опция. " Няма друга опция с изключение на евтаназирането ", съобщи доктор Николов, наблягайки, че това е опитът на всички други страни, в които до момента е записана чума. В момента поради микоплазма по едрия рогат добитък в Нова Зеландия се избиват 150 хиляди животни и никой там не стачкува, сподели той.

Д-р Ивайла Давидова от БАБХ осведоми, че към 4 хиляди са евтаназираните животни досега, а огнищата са общо 5, главно в Ямболска и Бургаска област, с общо 40 животновъдни обекта. Към момента няма публично доказани други огнища, безапелационна бе доктор Давидова. Умъртвените животни се загробват на място, не се транспортират, сподели още тя.
Днес екипите са изтеглени от Шарково и Крайново, тъй като има митинги, по ветеринарите се хвърлят камъни, има барикади.
Ветеринарните лекари приканиха по никакъв метод да не се вършат опити за изнасяне на животните от местата с огнища, тъй като това крие заплаха от разпространение на болестта в цялата страна.

Най-вероятна причина за поява на вируса е незаконно превозено, без съпровождащ документ, животно от Турция, сподели доктор Давидова. Общо 21 дни след преустановяване на болестта и очистване на огнището на мястото могат да се внесат други животни, оповестиха още ветеринарните лекари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР