Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България

...
Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България
Коментари Харесай

БАБХ: Най-вероятно чумата е дошла от нелегален внос на животни от Турция

Най-вероятната причина за навлизане на чумата по животните в България и Европейски Съюз е незаконно превозване на инфектирано животно от Турция, разгласи доктор Ивайла Давидова от Българската организация за сигурност на храните по време на конференция през днешния ден.

„ Дори и сега в постройката на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които правят проучванията и най-вероятната причина за навлизане на вируса на територията на България и Европейския съюз е незаконно превозване на животно, най-вероятно инфектирано, от Турция в България. Това не е казус, защото най-често към религиозни празници се случва незаконна търговия. Най-вероятно е станало по този начин”, уточни тя, представена от " Фокус ".
Снимка: БГНЕС
Д-р Давидова беше безапелационна – напредването на животни постоянно би трябвало да е с документи.
Видими ограничения по стерилизация в Шарково няма Блокадата при стадото на баба Дора остава
Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните в София доктор Камен Николов разгласи, че ще развенчае три подправени вести: „ Първо, това, че популацията не е осведомено задоволително за това какво се случва с чумата. Това не е правилно, тъй като нашите сътрудници организират комисии и на тях участват всички заинтригувани страни – кметове, регионални шефове, пожарна, Министерство на вътрешните работи и други На второ място, това, че нашите сътрудници работят непрофесионално. Това не е правилно, защото в огнищата са изпратени сътрудници с извънредно висок опит. Третото, което не е правилно е, че държанието в този случай има опция. Единственото решение е евтаназия на животните, опция няма “.

До момента са избити над 4000 животни, а в Шарково остават още 115 за евтаназия.
Управляващите си писаха висока оценка за битката с чумата по животните Българска социалистическа партия чака животновъдите да осъдят България
„ Болестта е изключително рискова, мощно заразна и подобаваща като приложимост за биологично оръжие. Мерките за предварителна защита и битка с това заболяване изисква високо равнище на биосигурност и не включват слагане под карантина. Нужна е евтаназия по човечен метод. Всяко наличие на хора без подобаваща екипировка на мястото на огнищата и опитите за транспорт на животни за да бъдат избавени покачва неимоверно риска от повишението на разпространяването на заболяването навътре в страната”, разгласи и ръководителят на Съюза на ветеринарните лекари в България доктор Михаил Бащевалов.

Организацията се разгласи срещу „ политизирането и извличането на полза от човешкото злощастие, срещу езика на омразата и ксенофобията”, като последното е по отношение на обидните мнения към наетите да оказват помощ на ветеринарите служащи, измежду които има и роми.

Чума по животните Управляващите си писаха висока оценка за битката с чумата по животните Видими ограничения по стерилизация в Шарково няма Първият животновъд с евтаназирани животни: Не се колебая в дейностите на БАБХ 305 хиляди лева към този момент са платени на стопани на избити животни Председателят на Народното събрание привиква изключително съвещание на Председателския съвет Започнаха да изплащат компенсации за умъртвените животни в селата Кости и Воден Стадото на баба Дора в засегнатото от чума село Шарково оцеля и през днешния ден (ОБЗОР) Ограничават скупчването на хора на 10 км от огнището на чума в Ямболско Президентът: И при последващи рецесии ли ще избиваме здрави животни? Шефът на БАБХ: Спасяваме бизнес за над 1 милиарда Експерти: С дейностите си БАБХ може да докара чумата до Видин Напрегнато очакване в Шарково, където оцеля единствено едно стадо Последното стадо в Шарково оцеля след укрепление от протестиращите Дамян Илиев пред bTV: Бих си подал оставката самичък, в случай че има експертна неточност Директорът на БАБХ: Няма подозрение, в Ямболско има инфектирани с чума животни Румен Порожанов: БАБХ не работи задоволително добре с хората в Ямболско Единствено стадото на баба Дора остана живо в с. Шарково Корнелия Нинова: Посещението на Румен Порожанов в Ямболско е закъсняло След напрежението в Ямболско, евтаназията на животни продължава (ОБЗОР) Румен Порожанов отива при протестиращите животновъди в Ямболско
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР