„Най-великият шоумен“ е биографичният филм, който Ф. Т. Барнъм би

...
„Най-великият шоумен“ е биографичният филм, който Ф. Т. Барнъм би
Коментари Харесай

Заслужава ли заглавието си „Най-великият шоумен“

„ Най-великият шоумен “ е биографичният филм, който Ф. Т. Барнъм би направил в своя лична памет, в случай че към момента беше жив. Предвид обстоятелството, че американският шоумен е написал възпоменателната публикация в своя чест, излязла във вестник „ Ню Йорк Сън “ няколко седмици преди действителната си кончина, едва ли някой се съмнява, че Барнъм щеше да направи и филм върху забележителния си живот, с цел да припечели някой $ преди да напусне този свят.

Какво значи това ли? Ами значи, че „ Най-великият шоумен “ нехае за цената си като творба на изкуството и идеализира без никакви угризения своя централен персонаж, само че печели доста позитиви от първокласния си актьорски състав.

ВИЖТЕ ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ ОТ СНИМАЧНАТА ПЛОЩАДКА НА ФИЛМА ТУК

Жанрово лентата може да се дефинира като биографичен филм,

защото споделя в най-общи линии житейската и професионална история на Ф. Т. Барнъм, само че изрично се проваля като подобен, тъй като оставя голям брой завладяващи и значими претекстове от живота на именития шоумен - недоразвити или въобще незасегнати.

Филмът илюстрира Барнъм като обединител и бранител на правата на хората с физически деформации, когато действително той просто ги е трансформирал в принадлежности за персоналния си финансов триумф и не е засвидетелствал кой знае какво персонално отношение към тях. По никакъв метод даже не е загатнато, че първият цирков магнат в американската история е и измежду най-изявените извършители на правата на животните, които са били дресирани безпощадно от неговите подчинени, с цел да извършват разнообразни трикове.

Но даже историята да беше разказана за цялостна идеализация на личността на Барнъм, верните акценти върху взаимоотношенията със фамилията му и намирането на подобаващия прочувствен звук можеха да трансфорат лентата в истински успех. Биографичните филми постоянно трансформират действителните истории на своите основни герои в името на по-качественото и забавно изложение – „ Бари Сийл: Наркотрафикантът “ с Том Круз в основната роля е най-пресният образец за подобен.

„ Бари Сийл: Наркотрафикантът “ – американската фантазия на един почтен нарушител

Ала „ Най-великият шоумен “ не е подобен филм. Лентата изпада в сантиментални крайности и стига до някои искрено сапунени моменти, които нямат действителен прочувствен резултат, защото не са построени уместно в сюжетната конструкция, като отличен образец за това е любовната история сред персонажите на Зак Ефрон и Зендая.

Филмът би могъл да компенсира за художествените си дефекти и с развлекателна стойност и зашеметяваща сценография, защото, с изключение на биографичен филм, лентата е и мюзкъл. Но и това не е налице. Също както действителната човешка история на Ф. Т. Барнъм се е оказала прекомерно огромна и спорна за режисьора Майкъл Грейси, по този начин и инсценировката на достоверни и логичен поредни музикални осъществявания се е оказала непостижима задача за него.

Песните във кино лентата, въпреки и написани с подобаваща доза страст и словесна акуратност от текстописците в „ Ла Ла Ленд “, нямат същата тежест като в огромния шлагер с Райън Гослинг и Ема Стоун поради нелогичния си сюжетен подтекст. Някои забележителни образни моменти и вокални осъществявания въпреки всичко изпъкват блестящо измежду повсеместното артистично безхаберие, засвидетелствано от начинаещия режисьор Грейси и сценаристката Джени Бикс.

Това ме довежда и до най-силната позитивна страна на кино лентата – актьорският отбор.

Ослепителната Ребека Фъргюсън зашеметява с визия и обноски като оперната изпълнителка Джени Линд единствено с цел да се окажат актьорските ѝ старания хвърлени напразно в резултат на изрично абсурден сюжетен поврат без никакъв аналог в действителния живот на героинята ѝ.

На собствен ред безупречна Мишел Уилямс оставя феновете да се чудят какъв брой ли по-интересен щеше да бъде филмът, в случай че нейната роля и тази на екранните ѝ деца беше по-силно застъпена. А Зак Ефрон най-накрая припомня на света за забележителните си вокални способности и неподправения си сексапил след години, прекарани в игра на „ неприятното момче “ в колежански комедии. Но над всички застава Хю Джакман.

Австралиецът прави виртуозно осъществяване в ролята на Ф. Т. Барнъм без нито една подправена вокална нота в певческите си осъществявания и нито една подправена прочувствена нотка в напълно достоверната си актьорска игра. Никой не трябва да се учудва, че е номиниран за „ Златен глобус “ за основна мъжка роля, макар останалите дефекти на кино лентата.

Хю Джакман безспорно е „ Най-великият шоумен “ на планетата и двете му функции от тази година – Логан и Ф. Т. Барнъм. – изрично го утвърждават като най-хубавият артист в света сега.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР