Най-великият митичен герой Херакъл (Херкулес) е живял в античниа град

...
Най-великият митичен герой Херакъл (Херкулес) е живял в античниа град
Коментари Харесай

Археолози сензационно: Родното място на Херкулес е в...

Най-великият митичен воин Херакъл (Херкулес) е живял в античниа град Хераклея Синтика край Рупите по време на осъществяването на именитите си дванадесет подвига. До този извод стигна доцент доктор Людмил Вагалински, който управлява археологическите разкопки в града на римляните.

За тази догадка с изключение на от античните епически песни на Омир, Креофил от Самос, Паниасис от Халикарнас, чичо на Херодот и редица други древногръцки поети, възпели прословутия воин, свидетелстват и последните археологически открития в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко.

Преди броени дни, тъкмо преди привършване на сезона, екипът на доцент доктор Людмил Вагалински, който от 2007 година насам изследва античния град, открива крайници и кривака, които са част от монументална мраморна статуя на Херкулес. Малко преди тези исторически находки археолозите се натъкват и на оброчна плочка и теракота, изобразяващи същия митичен персонаж.

" Всичко се подрежда разумно: Херакъл е митичният основоположник на царете на античните македони и епоним (даващ името) на града Хераклея Синтика. Догодина започваме разкопките точно с изследването на тази част, където допускаме, че може да е бил повдигнат храмът в чест на Херакъл ", разяснява доцент Вагалински. По думите на учения откритите фрагменти са част от скулптура в човешки растеж, направена от първокласен мрамор и със също такава опитност в извайването: " До крайници на Херкулес открихме част от кривака му. Разбираме, че това е точно неговото именито оръжие по изобразените върху него капковидни вдлъбнатини, които в действителност показват клоните, окастрени, съгласно митологията, от боздугана на Херакъл. Кривакът, с който той прави своите подвизи ", коментира доцент Вагалински, който е и шеф на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

Руините на античният град Хераклея Синтика е едно от най-популярните и неповторими археологически открития. Намира се на по-малко от километър наоколо до храма на Ванга в м. Рупите, община Петрич. Върху южния скат на вулканичното нагорнище Кожух. В древността градът е бил център на региона Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което загатват Омир, Херодот и Тукидид.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР