Най-великият български футболист Христо Стоичков даде интервю пред "Неделята на

...
Най-великият български футболист Христо Стоичков даде интервю пред "Неделята на
Коментари Харесай

Ицо Стоичков: Никога няма да ме видите шеф на БФС

Най-великият български футболист Христо Стоичков даде изявление пред "Неделята на NOVA " и Петя Желева и взе отношение по доста тематики. Камата призна, че няма безусловно никакъв късмет родният почитател да го види отпред на БФС и подчертава, че събитията напоследък във футболната ни централа са били ясни за него още преди 15 години. Стоичков разяснява, че Кристиано Роналдо постоянно ще бъде познаван като Кристиано Роналдо, тъй като същинският Роналдо е един - Феномена. Същевременно легендата на ЦСКА и Барселона довери, че Лионел Меси е напълно друга категория футболист.

„ Горд съм, когато съм в Париж, тъй като това е един град, който е дал на мен и всички българи – наслада. „ Онз Мондиал”, 1993-а година с националния тим. Година по-късно – Златна топка. Следвах си пътя, през какво съм минал и какъв брой ограничения съм имал… Контузии, победи, загуби, само че когато имаш цел и си на огромно празненство като церемонията за Златната топка. Трофеят, където има моето име – необикновено е. Искам да се веселя и го върша. Когато имам опция да я видя, се веселя. Като малко дете съм, тъй като подобен трофей на дали в миналото ще пристигна в България”, разяснява Ицо Стоичков.

„ Препятствията са доста огромни – не си със фамилията, не си с другари. Трябва да играеш доста мачове. Болката, която ми предизвикаха като дете – няма по какъв начин да не помни. Изхвърлиха ме от играта на 12-годишна възраст. Казаваха ми, че не мога да играя, а след това тези, които ме изхвърлиха разправяха какъв брой съм огромен. После през 1985-а година ни наказаха за без причина. Детската ми фантазия беше да играя в А група. Исках да играя в Ботев и Марица – не стана. Мечтите си ги следвах. Дойде миг да играя в ЦСКА със Стоян Йорданов, Любо Царев, Манол Манолов и оттова всичко беше лесно”, продължи той.

„ Ако ти си направиш нещата невъзможни – такива ще са. Винаги се вслушвах в препоръките и аз не съм се трансформирал. За мен няма никаква разлика от началото на кариерата ми и в този момент. Аз съм си същият и почитам моите батковци. Имахме ред и дисциплинираност, само че на нас комунизмът ни даде нещо в лицето на това. Да се борим, да се стремим да сме първи. Всичко се мени, само че в този момент няма ред и дисциплина”, призна Стоичков.

„ Днешните играчи нямат концепция какво упражняват. Той не знае какво би трябвало да прави. Винаги знаех какво би трябвало да върша. Петър Жеков ми споделяше какво би трябвало да направя. Липсва им всичко, защото те нямат нищо. Ако погледнеш действително на нещата, какво имат? Чифт обувки. Някакви футболисти, тъй като с цел да играеш 90 мача в националния тим и не си на европейско, какво от това? Ние имахме играчи в Порто, Барселона, Валенсия, Германия и титуляри. В Барселона да си титуляр – не е елементарно. Всички тимове, в които играеха българи, то те си бяха титуляри. Днешните играчи са нашарени задачите. Защо Меси е най-хубавият, за какво Кристиано? Защото упражняват здраво”, приказва Ицо.

„ За мен Лео Меси е доста по-добър човек, в сравнение с футболист. Той си е същият от 12-годишна възраст. Няма кой да оспори качеството му. Кристиано Роналдо постоянно ще си остане по този начин, тъй като Роналдо е единствено един – Феномена, а Лео Меси е отвън тях”, добави още Стоичков.

„ Аз ще се веселя и ще съм благополучен, в случай че играем на европейското, само че по какъв начин? С три точки да се класираме посредством бажари. Нека се класираме, играем с Унгария, да ги бием. След това, който пристигна. Имаме шансове, несъмнено. Играеш на наш терен. Сигурен съм, че на 26-и март стадионът ще бъде цялостен, тъй като хората желаят да покажат на тези футболисти в кавички, че ги поддържат. Трябва огромна чистка в противоположен случай и би трябвало да има проект. Няма да ме видите в никакъв случай като началник на БФС. Бербатов? Всеки си взема решение да поставя на здрава глава лед. Щом Димитър Димитров – Херо знае доста неща за корупцията в България – да ги каже. Мен ме проверяваха, единият с гола глава, другият с огромни уши. Преди 15 години им споделих какво ще се случи и през днешния ден става”, продължи легендата на България.

„ Заболя ме, че 15-20 нехранимайковци, платени, направиха футболния празник „ черен”. Както влязоха, по този начин и излязоха. Не считам, че българите сме расисти. Ние сме отворили вратите за емигранти. Много чужденци има у нас и не може за 20 индивида да считаме, че страната е… те ме схващат сътрудниците, защото ме познават. Онзи ден със Саутгейт си говорихме. Той е уверен и срещу тези кавги. Ние като не знаем да превеждаме”.

„ Един, който върви с една риза цялостен месец без да я сменя. Как да му обясниш на подобен простак? Никой не вярваше, че ще се продадат толкоз книги от автобиографията ми. Благодаря на всички хора, свързани с изработката ѝ. Благодаря и на всички градове, тъй като те знаят, че това, което съм поел като ангажимент, постоянно ще се отзовем. Няма да остане човек без подпис и фотография. Изпращам положителна година, играя голф, върша си кефа, пътувам доста. Страхотна година за всички. Няма по какъв начин за едни обичта е огромна, за други тъга огромна. Няма по какъв начин да има българин със Златна топка към този момент. Нямаме в първите 100, номинирани, да му дадем един глас. Това е огромната горест, и в случай че те самите не го осъзнаят, няма по какъв начин да стане. Аз съм 100% сигурен, че никой няма цел. Той играе да мине деня и да вземе наградата. 25 години пребивавам с тази мисъл. 25 години е тъга огромна, за мен са щастливи дни и по този начин ще бъде. Докато съм жив, за едни ще е тъга. Едно е да имаш Златна топка, друго е да си таксиметров водач. Аз не фантазия, тъй като нищо не ми е обещано безплатно. Мечтаех и си реализирах задачите. По-щастлив дядо от мен няма. Радваме се и внучката ми „ вади душата с памук”. Още е доста дребна, едвам навърши 3 години, само че я виждам, че занапред има сериозен темперамент. Дай Боже да стане като мен, само че мисля, че ще я ориентирам към някой от спортовете. Голф, тъй като е прелестен спорт, може и тенис – ще забележим. Искам да побеждава и да бъде №1. Искам хората да са почтени, да не лъжат и да не те предават. Винаги съм бил подобен. Когато мога споделям, че мога да го свърша. Когато не – не.

„ Искам да пожелая доста здраве и шанс на хората, да не губим кураж. Да се радваме на живота и който с каквото може да помага”, разяснява Камата пред „ Неделята на NOVA” и Петя Желева.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР