Най-вече заради аферата Гулар новият председател на Европейската комисия Урсула

...
Най-вече заради аферата Гулар новият председател на Европейската комисия Урсула
Коментари Харесай

Фалстартът на Урсула фон дер Лайен

Най-вече поради аферата " Гулар " новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен няма да може да встъпи в служба по проект на 1 ноември. Но тя си е отговорна, написа Макс Хофман в публикация за " Дойче веле ".

Френският президент изглеждаше същински стъписан, когато трябваше да разяснява в Лион отпадането на Силви Гулар от състава на Европейската комисия. Неговата кандидатка за значимия пост на отговорник за вътрешния пазар и защитата в Европейска комисия таман бе ненадейно отхвърлена от европарламента. Както съобщи Макрон, Урсула фон дер Лайен го била уверила в приемането на утвърждението за Гулар от ръководителите на най-големите фракции в Народното събрание.

Лидерите на социалдемократите и консерваторите неотложно отхвърлиха това в " Туитър ", акцентирайки, че никой не е разговарял с тях за Гулар. От обкръжението на Фон дер Лайен нито потвърдиха, нито отхвърлиха изказванията на Макрон. Което води единствено до два извода: или Макрон и фракционните ръководители не са споделили истината, или номинираната за ръководител на Европейската комисия Фон дер Лайен въобще не се е пробвала да проправи пътя на френския претендент в Народното събрание.

Във всеки случай това демонстрира сериозна рецесия на доверието.

Откъде духа вятърът

Така или другояче Фон дер Лайен не може да продължи по същия метод. Ясно е, че европейската политика е доста по-разнообразна и по-трудно обозрима от тази в Берлин, само че който следи процесите деликатно, би могъл да усети предупредителните сигнали за настъпващия " Гуларгейт ":

1. Срещу французойката се води дело за нелегално заграбване на средства от Европейски Съюз. Именно заради тази причина тя трябваше да подаде оставка като министър на защитата на Франция. Но по какъв начин може това, което е спънка за заемането на министерски пост, да не е проблем за заемането на поста еврокомисар? Членовете на Екологичен потенциал по този начин и не получиха приемлив отговор на този въпрос.

2. Еманюел Макрон засегна Европейския парламент, отхвърляйки правилото на водещите претенденти. Той предвиждаше, че единствено водещ претендент на евроизборите може да стане началник на комисията. Френският президент обаче пренебрегва този принцип и се наложи. Но както гласи една френска сентенция - отмъщението е ядене, което се яде студено. И тъкмо то бе поднесено с отхвърлянето на Гулар.

3. Германецът Манфред Вебер не е единствено началник на най-голямата парламентарна група в Европейския парламент - той бе и водещ претендент на консервативната Европейска национална партия, т.е. на групата партии, към която принадлежи и Фон дер Лайен. Макрон през цялото време не даде късмет на формалния претендент и по този начин провокира много некрасивия му неуспех, който и Вебер, и неговата секта преглътнаха мъчно. Сега ЕНП се погрижи за различен доста противен политически провал: този на Силви Гулар. Което в същото време съставлява и проваляне за нейната съпартийка Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен има потребност от съдружници

Отхвърлянето на Гулар е освен персонално проваляне за Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен, само че и спънка за стартирането на мотора на Европейски Съюз - новата комисия надали ще може да проработи на в началото оповестената дата 1 ноември. При това френският президент не закъсня да трансферира виновността за протичащото се на Урсула фон дер Лайен. Неговият ход бе съвсем като удар по кръста и още повече ще затрудни бъдещия ръководител на Европейската комисия.

Сега тя би трябвало да изиграе своята роля, с цел да предотврати повторението на истории като тази. Тя би трябвало да се постарае да построи същински устойчиви връзки с основните фигури в Европейския парламент. Тя има потребност от съдружници в Брюксел, само че отговорността за това е единствено нейна. С възхода на националистите и десните популисти в европарламента обезпечаването на болшинство ще бъде всичко друго, само че не и елементарно. Тя към този момент не може да си разреши сходни провали като този с Гулар - по този начин тя към този момент загуби част от доверието, което бе спечелила, преди публично да встъпи в служба.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (521)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР