Най-възрастният заек – 18 години Зайците, отглеждани в домашни условия

...
Най-възрастният заек – 18 години Зайците, отглеждани в домашни условия
Коментари Харесай

Най-възрастните животни

Най-възрастният заек – 18 години

Зайците, отглеждани в домашни условия живеят сред 6 и 8 години, а тези, гледани в двора умират по-рано. Има доста случаи на зайци, доживели до 14 години, само че най-дълго живелият заек е хванат в Тазмания на 6 Август 1964г. Флопси е гледан като домакински любим и доживял до 18 години и 10 месеца.

Най-възрастният паяк – 28 години

Насекомите са измежду най-кратко живеещите твари. Някои от тях живеят единствено ден. Повечето хора несъмнено си мислят, че един паяк живее няколко седмици или най-вече няколко месеца. Случаят с тарантулата, хваната в Мексико през 1935г. е различен – тя доживява 28 години.

Най-възрастното куче – 29 години

Най-възрастното куче е Блуи – австралийско пастирско куче, родено през Юни 1910г. и умряло на 14 Ноември 1939г. Блуи може би е щял да живее още няколко години, само че е страдал от хронично неразположение и притежателите му вземат решение да го приспят. Повечето кучета от породата живеят до 15 години, само че Блуи доживява до 29 години и 5 месеца – това са 206 човешки години.

Най-възрастната котка – 38 години

Може би поради по-спокойния живот котките живеят повече от кучетата. Според Рекордите на Гинес най-възрастната котка е Крем Пъф, родена на 3 Август 1967г. и умряла на 6 Август 2005г. на 38 години и 3 дни.

Най-възрастната златна рибка – 43 години

Учудващо, само че има доста случаи на златни рибки, минали заветната възраст от 40 години и множеството от тях са прекарвали целия си живот при едно семейство. Тези, които имат златна рибка и желаят тя да живее по-дълго, би трябвало да имат по-голям аквариум и да я хранят с разнообразни храни. Рибката Тиш се мести в къщата на семейство Хенд от Йоркшир Англия през 1956г, когато 7-годишният Питър Хенд го печели на локалния панаир.

Най-възрастния кон – 62 години

Повечето коне живеят до 20-25 години, само че най-дълго живелият кон е Старият Били, роден през 1760г. и умрял през 1822г.

Най-възрастната птица – 77 години

Птиците живеят по над 60 години, а се допуска, че някои типове доживяват и до 100 години (папагали, лешояди, албатроси и орли). В листата с най-дълго живелите птици има мишелов на 118 години, само че няма никаква друга информация за него. Дългата дълготрайност на живота при птиците не е учудваща, имайки поради, че са близки до влечуги като костенурките.

Папагалът Куки е в зоопарка в Чикаго от 1933г, когато е бил на 1 година и през днешния ден е най-възрастната птица – на 77 години. Куки е пенсиониран, тъй като обществените изяви го стресират. Диагностициран е с остеопороза през 2007г. Причината може би се дължи на това, че е хранен единствено със семена през първите 40 години от живота си. Повечето папагали какаду живеят сред 40 и 60 години в плен.

Най-възрастният слон – 86 години

Слоновете са известни като най-дълго живеещите сухоземни бозайници след индивида – множеството живеят по 70 години. Най-старият слон е 86-годишният Лин Уанг (1917г. – 2003г.). Той е служил както на Чианг Кай-шек, по този начин и на императорската войска, преди да дойде в Тайван след комунизма в Китай.

Кандидат за най-стария жив слон е Вацала, слоница от резервата Пана Тайгър, която наближава 90-те. Когато пристигнала през 1971г., Вацала към този момент била без зъби. Това е индикация, че е била на повече от 50 години.

Най-възрастната костенурка – 255 години

Сред най-известните дълголетници са гигантските костенурки на островите Галапагос, Сейшелите, Джава, Флорес и други острови. Тези бавни, само че изумителни създания са се срещали постоянно на континентите, само че са оживели единствено на островите, където няма доста бозайници.

Настоящият връх държи Адуейта, 250-килограмова мъжка гигантска костенурка, подарък за лорд Клайв (1725г. – 1774г.). Британските мореплаватели заловили Адуейта и още три костенурки на Сейшелите. Роден към 1750г, Адуейта живее в зоологическа градина в Индия от 1875г. до гибелта си на 23 Март 2006г. Последвалото въглеродно датиране открило, че Адуейта е бил на 255 години.

Източник: webecoist.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР