Най-възрастният преживял австрийски холокост, който е минал през четири концлагера,

...
Най-възрастният преживял австрийски холокост, който е минал през четири концлагера,
Коментари Харесай

На 106 г. почина най-възрастният оцелял при Холокоста в Австрия, минал през 4 концлагера

Най-възрастният претърпял австрийски холокост, който е минал през четири концлагера, е умрял на 106-годишна възраст, заяви в петък организацията на еврейската общественост (IKG) на Виена.
Марко Файнголд, оживял в Аушвиц, в окупираната от нацистите Полша и три немски концентрационни лагера, умря в град Залцбург в четвъртък след белодробна зараза, заяви австрийската осведомителна организация APA.
Въпреки напредналата си възраст, Файнголд беше деен в изявленията си против Холокоста, участвайки в голям брой конференции и събития за възпитаници.
" Сигурно съм приказвал с към половин милион души общо ", сподели той пред AФП в изявление през 2018 година, като добави, че се е заклел пред себе си в Аушвиц, че ще опише своята история.
Роден на 28 май 1913 година в Австро-Унгарската империя в настояща Словакия, Файнголд е задържан в Прага и депортиран в Аушвиц през 1940 година.
Оттам Файнголд - или пандизчия 11 996 - е отведен в Дахау и по-късно в Бухенвалд, където оцелява като строителен служащ.
След като изгубил татко си и братя и сестри в лагерите, той е освободен от Бухенвалд, когато през май 1945 година американските сили завладяват лагера.
Но той не можа да се върне във Виена, защото неговата група от оживели беше възпрепятствана да пътува през руската окупационна зона, която заобикаляше града.
" Руски боец ни сподели, че са имали заповеди да не ни разрешават да преминем. Новият (социалдемократически) канцлер Карл Ренер беше споделил: " Няма да вземем назад евреите ", " сподели Файнголд.
Тогава Файнголд решил да отиде в Залцбург покрай немската граница, която беше в американската окупационна зона. Там той основава мрежа, която оказа помощ на 100 000 евреи да емигрират в управлявана от Англия Палестина.
Самият той отхвърли да напусне Австрия макар компликациите заради надълбоко вкоренения антисемитизъм в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР