Най-възрастният депутат Вежди Рашидов удари първия звънец на новото 49-то

...
Най-възрастният депутат Вежди Рашидов удари първия звънец на новото 49-то
Коментари Харесай

49-ото НС: Ново начало по стар начин

Най-възрастният народен представител Вежди Рашидов удари първия звънец на новото 49-то Народно заседание.

Минути по-късно депутатите поставиха клетва и изслушаха химните на България и на Европейския съюз.

Първата тирада в новия парламент държа председателстващият Вежди Рашидов. Той сподели, че се е молил за разсъдък, с цел да може България да се оттласне от дъното, само че за жалост през днешния ден още веднъж срещаме ненавист и отвод за разговор. Рашидов насочи зов към народните представители с думите: " Моля ви, да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем обстоятелството, че огромната политика е низ от взаимни отстъпки в името на добруването на българския народ и неговото бъдеще. Нека оставим най-малко сълзите на хората да са чисти, а тъгите им - откровени. Желая ви ползотворна работа! "

Последва послание на президента Румен Радев към народните представители.

" На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички чакаме то да вземе дълго отлагани решения, освен за излаз от политическата рецесия, само че и за отстояване на европейската вероятност пред страната и бъдещето ни като демократично общество ".

Той прикани депутатите да одобряват Закона за държавния бюджет, който е първостепенна задача.

След това представители на всички партии в Народното събрание прочетоха и първите си заявления.

От името на ГЕРБ-СДС думата взе Десислава Атанасова. Тя уточни, че резултатите от изборите задават редица благоприятни условия, както за излаз от политическата рецесия, по този начин и за затъване в нея. " С вота си българските жители демонстрираха, че политическата рецесия не може да бъде решена единствено от една групировка, партия или коалиция “. Атанасова е безапелационна, че от ГЕРБ-СДС знаят от опит, че най-трудната борба в политиката е тази със самия себе си, със личното си его, илюзии и дефекти.

Съпредседателят на коалиция ПП-ДБ Кирил Петков съобщи, че е извънредно време след толкоз безуспешни опити най-накрая българският парламент да проработи и да стартират да вземат решение действителните проблеми на хората. Той открои главните цели, измежду които подкрепяне на земеделието, дребните и междинни компании, влизането на България в Шенген, приемането на антикорупционното законодателство, приемането на бюджет, качествено здравно обслужване. “

Костадин Костадинов от " Възраждане “, сподели че се обръща към сънародниците си, тъй като " както постоянно, всички в тази зала, би трябвало да бъдем на първо място единствено едно – българи. Знайни и незнайни анализатори, политолози и други редови доносници на американското посолство се отдадоха на разюздана акция против 358 000 българи, които бяха наречени неграмотници, некадърници, заблудени, лумпени и пролетариат. А тези 358 000 българи, измежду които съм и аз, желаеме да живеем почтено в една самостоятелна и свободна страна ". След като още веднъж уточни главните цели на политическата групировка, той бе безапелационен, че партията е подготвена да беседва за тях с всички останали партии в Народно събрание. " Защото, даже и да не почитаме останалите народни представители, ние почитаме техните гласоподаватели ", безапелационен беше Костадинов.

Според ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ още веднъж сме сложени пред тестване – гласоподаватели и цялото ни общество, политици и всички институции. " Нито една политическа групировка не би трябвало да ръководи независимо. Посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на договарянията и да стартират да си приказват “, съобщи Карадайъ.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изрично съобщи, че това повече не може да продължава по този начин. " Намираме се в тежка политическа и институционална рецесия, инфлация, беднотия, обществено напрежение и риск за парламентарната народна власт. Решението на тези проблеми е в тази зала. Народното събрание би трябвало да е решението на проблемите, а не част от тях. “ Тя се обърна и с укор към президента, за какво не е внесъл за разглеждане държавния бюджет през 2022 година

От Има Такъв Народ считат, че проблемите на страната не са партийни, а национални. Ивайло Вълчев съобщи, че от Има Такъв Народ са в това Народно заседание, тъй като могат да носят отговорност. Това ни задължава да бъдем градивни и да създадем всичко допустимо Народното събрание да работи. За нас са значими оптимално бързото ни приемане в Шенген, подготовката ни за еврозоната и Планът за възобновяване и резистентност. Това са значимите неща, а не страстите, обидата, фантазиите и неизпълнените стремежи ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР