Най-важното за СДС е, че бюджетът за 2020 г. е

...
Най-важното за СДС е, че бюджетът за 2020 г. е
Коментари Харесай

СДС одобриха бюджета, изпращат в НС обаче и свои предложения

" Най-важното за Съюз на демократичните сили е, че бюджетът за 2020 година е уравновесен. Най-после бюджетът на България е уравновесен ". Това съобщи водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов на брифинг в централата на партията, отдаден на Бюджет 2020.

Според " сините " бюджетът, който се предлага за 2020 година, е осъществим и реален. От партията регистрираха, че близо 127 милиарда лева е Брутният вътрешен продукт, само че дали е задоволително, това е друга тематика. От Съюз на демократичните сили упорстват да се направи всичко допустимо средствата в стопанската система да се усилват, тъй като когато те се усилват ще има повече средства за републиканския бюджет, които покриват обществените разноски.

Румен Христов посочи, че държавният дълг за идната година е 19.8%, а средносрочния 3-годишен интервал за неговото понижаване е на 18.2%. Съюз на демократичните сили желаят процентът на републиканския бюджет по отношение на Брутният вътрешен продукт да понижава от 39.8% за 2017 година, а през тази година той е заложен на 36.9%.

В данъчната политика се резервират досегашните ставки. 55.8% от приходите в републиканския бюджет са от налози. От 5 на 2% Съюз на демократичните сили упорстват да бъде понижен налог дял. Ако това предложение се одобри и се случи, евентуално приходите в бюджета ще бъдат по-малко с 60-70 млн. лева съгласно техни калкулации. По думите на синия водач това е един спомагателен тласък за привличане на задгранични вложения, както и за българските вложители и компании.

От Съюз на демократичните сили не виждат повече услуги в опазването на здравето, които се поставят за пациентите, макар нарастването, което се планува в бюджета. Нито пациентите, нито лекарите, нито сестрите са удовлетворени. Там би трябвало да работи държавното управление, регистрира Румен Христов.

За Съюз на демократичните сили средствата от 360 млн. лева, планувани за увеличение на учителските заплати, са в вярната посока. От партията показаха, че не трябва да изостават заплатите на университетските преподавалите и на хората в Българска академия на науките. Съюз на демократичните сили счита, че би трябвало да се реши по какъв метод да се дефинира минималната ставка и ставката на обособените браншове.

Предложенията на Съюз на демократичните сили в бюджета са за повече политика за младите фамилии - да могат да получават свои жилища с нисколихвени или безлихвени заеми. " Ако се даде опцията на младите български фамилии да получават по подобен метод жилище вероятността те да остана в България е много по-голяма ", счита Румен Христов.

Сините желаят в бюджета да бъде планувано втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от сумата, на която са се осигурявали майките преди да излязат в майчинство.

От своя страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов уточни, че нарастването на общинските бюджети е основно в сферата обучение. Малко е нарастването на средствата за общинската инфраструктура - към 10 млн. лева и в общата изравнителна дотация.

Затова от Съюз на демократичните сили желаят да видят в бюджета ускорение на процеса на децентрализация на локалната власт. " Нашето схващане е, че посредством финансова децентрализация и районна политика ще можем да окажем позитивно въздействие върху демографския проблем в България ", акцентира Кабаиванов.

" Сините " обаче желаят да видят в бюджета средства за подкрепяне на общинското опазване на здравето. Предложенията си Съюз на демократичните сили ще ги изпратят до Народното събрание в тези дни, като декларират, че сред първо и второ четене те биха могли да бъдат включени.

Общото сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили е, че са почнали да дискутират опцията за децентрализация на общините.

От Съюз на демократичните сили упорстват част от налозите, които хората заплащат да останат в общините, а не да отиват в Министерство на финансите. " Това са пари на жителите, които работят и живеят в нашите общини ", обявиха от партията.

Дали обаче да се усилят или да се понижат локалните налози, би трябвало да стане след добър разбор. Според аргумента на Кабаиванов би трябвало да се направи добър разбор, тъй като в случай че една година се получи понижаване на налозите, което да не подсигурява финансовата непоклатимост на общината, по-късно няколко години не са задоволителни да се вкара общината още веднъж в устойчиво положение.

Всеки да внимава, да преценя, да отглежда и да проучва, предложи Емил Кабаиванов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР