Най-важното за нас е да проумеем, че повишаването на отбранителните

...
Най-важното за нас е да проумеем, че повишаването на отбранителните
Коментари Харесай

Радев: Подобряването на отбраната трябва да е осъзната необходимост

Най-важното за нас е да проумеем, че повишението на отбранителните качества на всяка страна не би трябвало да става и да се възприема като насила извън, а би трябвало да бъде осъзната нужда. Това съобщи президентът Румен Радев след края на двудневната среща на държавните и държавните ръководители на страните от НАТО в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тонът се успокои, срещата на върха завърши с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза и повишение на отбранителните качества на всяка една страна, разясни той. Всички диспути за четири % (за защита от Брутният вътрешен продукт - бел. кор.), които през вчерашния ден хвърли президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, останаха за по-нататък. Споровете са сега за това по кое време да се доближат два % от Брутният вътрешен продукт за защита. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари следващата година. Всички водачи от страните от Европейски Съюз обяснихме, че въпреки всичко се касае за парламентарни републики - има механизми, по които се дефинира бюджетът. Имаме закони, тъй че всяко превъоръжаване изисква комплицирани и виновни процедури, които лишават време. Да не приказваме за всички детайли, които образуват отбранителните качества като подготовка - тя също изисква запаси и време, добави президентът.

Най-важното е, че има консенсус, че би трябвало да работим за повече качества. На последния Консултативен съвет по национална сигурност тъкмо този въпрос сложих - че националният проект за реализиране на два % от Брутният вътрешен продукт за защита би трябвало да бъде преразгледан до септември. Убеден съм, че всички тези проекти ще бъдат ускорени и това би трябвало да го погледнем по доста деликатен метод, означи президентът Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР