Най-важното състезание за приема след IV клас в Софийската математическа

...
Най-важното състезание за приема след IV клас в Софийската математическа
Коментари Харесай

Тайната и явната част от най-важния изпит за СМГ сложени в един плик

Най-важното съревнование за приема след IV клас в Софийската математическа гимназия тази година се е провело по нов ред, който съгласно родители може да хвърли подозрение върху запазването на анонимността, а оттова - и на обективността при оценяването на кандидатстващите деца, алармира майка до OFFNews.
 За мен е непостижимо да повеждам детето си другаде на учебно заведение: приемете го в СМГ!  Край на приема без класиране в СМГ. След следствие на OFFNews измененията са факт  Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение
" Откриване на млади гении " е надпреварата с най-голяма тежест в бала за СМГ - без него възпитаник не може да кандидатства, а мощен резултат му дава голям късмет за класиране.

Състезанието се състои от две елементи - първият модул (тест с 20 въпроса) по правилник не е неизвестен, вторият е. При него се вземат решение две задания. До предходната година учениците предаваха попълнените бланки от първата част. Решенията на дилемите от втората част запечатваха в огромен плик, в който поставяха и запечатано пликче с трите си имена.

На тазгодишното съревнование, извършено на 18 май в СМГ, и поименният, и анонимният модул на явяващите се 875 четвъртокласници са били поставени в един общ огромен плик.

Директорът

Потърсихме шефа на СМГ доктор Антоан Тонев за обяснение за какво това е било направено. Ето какво отговори той на писменото ни питане:

" Тази година надпреварата беше проведено и извършено според регламента, качен на уеб страницата на МОН. Няма нарушение на анонимността на дилемите от втори модул, тъй като изпитните материали от първия модул се отделяха от членове на комисията по засекретяване на обособени купчинки, а по-късно изпитните материали със дилемите от втори модул се засекретяваха с фиктивни номера на инцидентен принцип, с цел да не може да се наблюдава коя работа на кой от учениците е. Анонимността на втория модул е напълно обезпечена, защото сините пликчета с идентификационните бланки също са засекретени по надлежния ред с фиктивни номера и никой не може да откри кой номер на кой възпитаник подхожда ".

Работите на децата са били засекретени в помещение, " отговарящо на всички условия на Правилата за осведомителна сигурност ", написа още шефът и твърди, че там е имало непрекъснато видеонаблюдение, от което " способените органи могат да открият елементарно, че анонимността на работите по втори модул е обезпечена ".

" Всички работи бяха засекретени за по-малко от 4 часа, като никой засекретител не би могъл да компрометира анонимността на дадена писмена работа по простата причина, че се засекретяваха по към 220 работи на час, а това е трудоемка работа, която може да бъде разбрана елементарно от хора, които в миналото са я правили ", добавя доктор Тонев.

" Има две обособени комисии, които работят с изпитните работи на учениците - написа още той. - Комисията за инспекция и оценка получава единствено изпитните материали по втори модул и ги ревизира, а комисията за въвеждане на отговорите от първи модул получава бланката по първи модул и я вкарва в електронна система. Така че двете бланки нямат допирни точки и никой не може да откри чий са решенията на дилемите по модул 2. "

Директорът написа още, че въпросите ни са " назидателно-риторични " и ни твърди, че резултатите от надпреварата са " изцяло справедливи, тъй като за СМГ е значимо да открие кои са тези възпитаници, които имат най-сериозни способности и гений в математиката и това съревнование оказва помощ точно в тази тенденция ".

Правилата

Състезанието се организира в един кръг - регионален, написа в регламента за настоящата година. Началникът на съответното Регионално ръководство на образованието - в тази ситуация това е РУО - София-град, ръководено от д-р Ваня Кастрева, дефинира със заповед регионални комисии за организация и осъществяване, за засекретяване и разсекретяване на работите, както и квесторите.

Промяната в провеждането на основното съревнование за приема в СМГ се прави в първата година, от която са в действие промени в разпоредба на Министерството на образованието, целящи да затворят " малките врати " за надпланов банкет, реализиран по неразбираеми критерии, разнообразни от резултатите на децата от балообразуващите надпревари. Те разписаха ясни критерии, при които пренасяне например в СМГ е възможно и изключиха районните ръководства на образованието от вземането на решения.

Промените бяха направени след следствието на OFFNews " Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение ". То разкри, че към СМГ е бил прибавен съвсем цялостен клас от деца, които не са били класирани, само че след документално подадени молби са били признати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР