Най-важното при евентуална реализация на третия мандат е да се

...
Най-важното при евентуална реализация на третия мандат е да се
Коментари Харесай

Христо Иванов: Третият мандат да бъде на диалога, политическите лидери да направят крачка назад

Най-важното при възможна реализация на третия мандат е да се възвърне болшинството и да се решат рецесиите - политическата, икономическата и енергийната. Това съобщи водачът на Демократична България Христо Иванов на консултацията си с президента Румен Радев за връчване на третия мандат.

" Като дейни участници в политическия живот на страната, си давате сметка за сегашната обстановка и проекциите ѝ за развиване ", уточни президентът.

По думите му липсват редица значими законопроекти като този за Плана за възобновяване и резистентност.

" Всички разбираме, че ни нужен работещ кабинет. Заявихте, че ще положите старания, водите разговор с всички, само че е значимо и по какъв начин виждате формулите за излизане от политическата рецесия. Как и на каква база ще водите този разговор, в случай че получите третия мандат, с кого сте подготвени да говорите и до каква степен бихте отишли на компромис по отношение на вашите ясно изразени правила и цели. Явно българските жители чакат наложително решение на техните проблеми ", уточни още Радев.

По думите на Иванов нови избори не са за предпочитане и няма да решат актуалните рецесии, а ще ги задълбочат.

" Провеждането на тези съвещания е градивна стъпка. Намираме се пред комплицирано предизвикателство, поредност от политически рецесии и парламенти, които не могат да родят устойчиви болшинства. Ние считаме, че би трябвало да бъде направено вероятното и отговорно изпитание да бъде излъчено ръководство в този парламент. Ако не стартираме незабавно решаването на обективните рецесии - криза, енергийни проблеми, рискуваме не просто да не ги решим, а да се окажем тотално неподготвени. Вървенето към нови избори е утежняване на политическата среда ", уточни Иванов.

По думите му при нови избори надали ще има по-лесно лъчение на държавно управление при възможни нови избори.

Лидерът на десните уточни, че имат подготвеност да получат трети мандат. По думите му обаче, който и да е мандатоносителя, би трябвало да се заложи на разговор и водачите на партиите да дадат крачка обратно или настрана.

" Готови сме да участваме, както при образуване на кабинет с различен мандатоносител, по този начин и в случай че получим този мандат. Това би трябвало да е мандат на разговора. Този, който получи тази тежка отговорност, ще има за задача да търси допирни точки, а не да постанова своята визия. Ако на нас се падне отговорността да осъществяваме третия мандат, основното ще е разговорът и да слушаме какво споделят всички. Ще сведем до най-малко слагането на условия. Много се увлече политическата класа в слагане на условия, а в последна сметка на можем да намерим решение по съществени публични проблеми и това може да се счете като обръщение, че не можем да носим отговорност. Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим разговор с четирите партии от разпадналата се коалиция с изводите за какво се разпадна ", уточни Иванов и уточни част от аргументите за разпад - не положителната структура, процеса по взимане на решения, не положителните салда, феодализацията на обособени министерства.

" Предлагаме да се поразмислим дали не може политическите водачи да създадат една крачка обратно. Трябва да има усмиряване, изискуем го на страната. Вместо да се хвърлим в следващата безплодна акция. Програмата, която бяхме заложили, е добра основа, която можем да надградим. Трябва ясна настройка, която да включва четирите участника ", уточни Иванов.

По думите му би трябвало да се подсигурява енергийната самостоятелност и по такива значими въпроси ще се търси поддръжка от всички партии, само че тези от предходния модел по думите му не трябва да са в изпълнителната власт.

Президентът Радев го попита какво ще се случи, а в случай че не се стигне до консенсус във връзка отдръпването от кабинета на ярки политически водачи и възможното образуване на експертен кабинет.

" Залитането в прекомерно експертна селекция основава условия за неразбираема политическа отговорност. Ще би трябвало да обсъдим плюсовете и минусите на този модел. Мисля, че основната фигура ще е премиера, дали ще заложим на по-политически завършен кабинет, при всички положения няма да са хора открити на улицата. Имаме хрумвания по какъв начин да наподобява един кабинет, само че в този момент основното е да бъде възобновено болшинството ", уточни Иванов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР