Най-важното писмо от УЕФА до БФС (с копие до "Армията")

...
Най-важното писмо от УЕФА до БФС (с копие до "Армията")
Коментари Харесай

Ето защо УЕФА извади ЦСКА от Лига Европа

Най-важното писмо от УЕФА до БФС (с копие до "Армията ") по отношение на изваждането на ЦСКА-София от Лига Европа излезе нескрито! В него в детайли и хронологично са обяснени събитията от последните 12 месеца, почнали с трансформацията на Литекс и Чавдар Етрополе до ЦСКА-София, и приключили с изваждането на последния отбор от шампионатите за 3 години.

Документът е получен във футболния съюз на 29 май, тази година, написа Offnews. Представяме ви го без редакторска интервенция:

"Молба за изключение от 3-годишното предписание, дефинирано от Член 12 (2) и (3) на Правилникът на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей - ПФК ЦСКА-София.

Уважаеми, господин Михайлов

Отнасяйки се до молбата на БФС за изключение от Член 12 (2) и (3) (тригодишно предписание на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей - издание от 2015 година), която беше подадена в УЕФА на 12 май 2017 година, апелирам да бъде маркирано от ваша страна, че тя беше прегледана деликатно.

След описанието на този случай и съгласно аргументи, разказани в претекстовете долу, заключаваме, че ЦСКА-София е в спор с Член 12 от CL&FFP и с главните аргументи за съществуването на "тригодишното предписание ". Така молбата ви за изключение на "тригодишното предписание " за ЦСКА-София е отхвърлена.

Взимайки поради всички аспекти на този случай, финалното решение на УЕФА е: правните и други промени в клуба от юни 2016 година са в нарушаване с Член 12 от CL &FFP. Следва, че ЦСКА-София не може да кандидатства за лиценз за шампионатите на УЕФА през идващите два сезона - 2017/18 и 2018/19.

Моля, запознайте се с претекстовете на аргументираното ни решени, взето съгласно Анекс I на CL&FFP. И ви умоляваме да информирате клуба.

заб. копие е пратено до ЦСКА-София
Подпис: УЕФА, Теодор Теодоридис, Генерален секретар

МОТИВИТЕ
МОЛБА
Според политиката за изключения, допускана от предписание 4 и Анeкс I на Правилникът на УЕФА за Клубно лицензиране и Финансов Феърплей (накратко CL& FFP), Българският футболен съюз (БФС) съответно попълни молба за изключение във връзка с тригодишното предписание, дефинирано от Член 12 на CL&FFP.

Молба за изключение, подписана от БФС, беше подадена поради смяна на клубната конструкция, която прекъсва клубното участие по смисъла на Член 12.

СЛУЧАЯТ

През 2015 година ПФК ЦСКА (накратко остарелият ЦСКА) не получава лиценз за присъединяване в топнивото на вътрешното състезание. Като допълнение клубът е пратен в локалната трета дивизия. През сезон 2015/2016 ПФК Литекс Ловеч (накратко Литекс), непрекъснат член на БФС, притежаван от господин Гриша Ганчев, който през този сезон дава своите дялове на своя наследник господин Данаил Ганчев, взе участие в българската топлига. По-нататък, при лицензирането през 2016 година Литекс кандидатства за лиценз "Б ", с цел да взе участие през сезон 2016/17 в локалната втора лига.

На 27 май 2016 ПФК ЦСКА-1948 АД, някогашен футболен клуб ПФК Чавдар АД, притежаван от господин Гриша Ганчев (38,1 процента) и други - господин Юлиян Седефов Инджов (38,1), господин Христо Стоичков (20) и други (3,8), придобива 100 % от дяловете на Литекс и трансформира клубната конструкция, като сменя и името от Литекс на ПФК ЦСКА-София (за малко нов ЦСКА), сменя седалището от Ловеч на София, сменя цветовете и други.

Колкото до ПФК Чавдар АД, акционерно сдружение, основано през 2008 година, сменя името си на ПФК ЦСКА-1948 АД. Според кореспонденцията с БФС от 20 юли 2016 година - това е някогашен клуб и член на БФС, до момента в който подава молба да не взе участие повече в надпреварите и да бъде прекъснато участието му в БФС.

По-нататък, съгласно потвърждението от БФС, ПФК ЦСКА-1948 АД "не действа като футболен клуб в България и е единствено акционерно сдружение ", като също по този начин е "едноличен притежател и акционер във футболен клуб ПФК ЦСКА-София " (нов ЦСКА).

Лицензионната комисия на БФС дава лиценз "Б " на Литекс на 3 юни 2016 година. На същата дата Литекс праща писмо до Лицензионната комисия, като осведоми за промяната на клубната конструкция (смяна на името, седалище, цветове и т.н.), която се е случила на 27 май. И също по този начин, че компанията ПФК ЦСКА-1948 АД е придобила 100 % от дяловете на Литекс.

Лицензионната комисия на БФС утвърждава тези промени на 30 юни 2016 година. В допълнение новият ЦСКА сменя стадионите от Градски стадион Ловеч, първо на Национален стадион "Васил Левски " в София и след това на стадион "Българска Армия ", също в София. И двете промени също са утвърдени от Лицензионната комисия на БФС надлежно на 30 юни и на 28 юли 2016 година.

На 13 юли 2016 година БФС осведоми УЕФА, че Литекс е сменил своята благосъстоятелност и името на ПФК ЦСКА-София. БФС също по този начин умолява тези промени да бъдат маркирани в шампионата на Младежката Шампионска лига, за която Литекс се е класирал. Затова УЕФА изисква спомагателна информация, отнасяща се за тези промени, която е предоставена от БФС на 20 юли същата година.

След обзор на новата информация УЕФА осведоми БФС на 27 юли 2016 година, че новият ЦСКА не може да бъде позволен до надпреварата, защото направените интервенции "са съпроводени от куп ограничения, което води до заключението, че ПФК ЦСКА-София е нов и друг клуб от Литекс Ловеч ". Така "допускайки ПФК ЦСКА-София (новият ЦСКА) до УЕФА Младежка Шампионска лига през сезон 2016-2017, ще бъде нарушено Правило 51bis (3) на УЕФА. Нито БФС, нито клубът апелират това решение!

По-нататък, следвайки измененията в шампионата на България, новият ЦСКА взе участие в локалната топ лига за сезон 2016/2017. В последната преписка с БФС от 15 май 2017 година е доказано, че остарелият ЦСКА е фалирал и има открити отговорности от 11 милиона евро. Също по този начин БФС удостоверява, че е учреден нов Литекс. Той е член на БФС, като в този момент играе в по-ниска аматьорска дивизия, като е отстранен на полуфинал за локална купа.

Член 12 на CL&FFP (дефинира лиценза на претендента и тригодишното правило) постановява, че "кандидат за лиценз може да бъде единствено футболен клуб, който е регистриран член в асоциация член на УЕФА. Членството (на старта на сезона на лицензиране) би трябвало да е най-малко три години без спиране.

Всяка смяна на правната конструкция на претендента (включително, да вземем за пример, смяна на седалище, име и клубни цветове или прекачване на дялове сред разнообразни клубове) през този интервал за да бъде улеснено негово класиране по спортни заслуги поврежда честността на надпреварата и се смята за спиране на участието ".

В светлината на изложеното БФС подава молба за изключение на Член 12 в интерес на новия ЦСКА.
Новият ЦСКА прави ревю, че обосновката на направените промени са "усилията ни да създадем спомагателни доходи, да увеличим фенската база и да употребяваме всички маркетингови благоприятни условия, като използваме термина ЦСКА ".

Тази сложна интервенция, която включва промяна на благосъстоятелност, на клубното име, на клубните цветове, а също по този начин и промяна на седалището от Ловеч в София, което е повече от 150 километра, нарушава член 12.

В същото време град Ловеч и неговите последователи губят своя главен клуб, а новият Литекс Ловеч играе в долна аматьорска дивизия.

Така разказани всички гледни точки водят до мнението ни, че интервенциите, подхванати от новия ЦСКА, водят до напълно нов клуб съпоставяне с Литекс, както е дефинирано по предписание 12.

Трябва да бъде маркирано, че новият ЦСКА употребява същото седалище, цветове, лого и стадион като остарелия ЦСКА. Нещо повече, новият ЦСКА претендира за историята и достиженията на остарелия ЦСКА. А неговото акционерно сдружение ПФК ЦСКА-1948 съдържа в себе си годината, в която е основан остарелият ЦСКА.

Все още обаче отговорностите на остарелия ЦСКА не са платени, а кредиторите са ощетени, което е против главния смисъл на Член 12, т.е. отбрана на кредиторите и честността на надпреварите.

Следствие от правните промени, подхванати от новият ЦСКА, е преустановяване на съществуването на Чавдар и Литекс, които са сменени с нов ЦСКА. Като допълнение, нов Литекс Ловеч е учреден вследствие на тези дейности. Последно, новият ЦСКА взе участие в топлигата на България, освободен от задълженията, те остават за остарелия ЦСКА, който се състезава в трета дивизия преди да приключи активност.
Според описанието на този случай и поради аргументите, изнесени горе, заключаваме, че ПФК ЦСКА-София е в спор с Член 12 на CL&FFP и с главния смисъл на "тригодишното предписание ".

По тази причина молбата за изключение от "тригодишното предписание " за ЦСКА-София е отхвърлена.

Нион, 29 май, Теодор Теодоридис, Генерален секретар на УЕФА ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР