Най-важното, на което залагаме в нашата кампания, и за което

...
Най-важното, на което залагаме в нашата кампания, и за което
Коментари Харесай

Иван Иванов: Настояваме за налагане на таван на цените

„ Най-важното, на което залагаме в нашата акция, и за което ще продължаваме да упорства да се случва в едно бъдещо ръководство, е таван на цените. Виждаме, че това, което вършат в Испания, Португалия, Унгария, Гърция и редица други европейски страни, е точно преодоляване на цените на главните хранителни артикули, посредством таван на цените. “ Това съобщи лидерът на листите на “БСП за България “ в Русе и Шумен Иван Иванов в ефира на NovaNews. По думите му мярката е нужна, заради невъзможността на способените регулаторни органи да се намесят в тази ниша.
„ Очевидно и в този момент настоящото служебно държавно управление открива, че има нарушаване на положителните търговски практики. За да намерим излаз от тази обстановка, страната би трябвало да се намеси по-активно, тъй като българският консуматор страда “, безапелационен е той.
Социалистът изясни, че налагането на таван на цените не рискува да бъдат нарушени пазарните правила, защото те от дълго време били нарушени. „ И то за сметка на потребителите, чиито приходи не се усилват, а изостават, поради темповете на инфлацията “, посочи Иванов.
В предаването “Твоят ден “ той напомни: „ Като аграрни министър бях направил разбори в тази посока, и в случай че ни беше стигнало времето, нужните крачки щяха да бъдат осъществени. На първо място това бяха дотациите, които отпускахме и бяха невиждани за производителите на мляко, плодове и зеленчуци “, изясни той и добави, че те не престават и в този момент, макар че не беше признат бюджет за 2023  година
По думите му идната стъпка е приемането на закон за браншовите организации, какъвто е бил квалифициран, само че не е стигнало времето да бъде признат в 47-ото Народно заседание. „ Разчитахме на служебния кабинет да го внесе по-късно, само че това не се случи, а той ще даде мощ на съответните производители да се договарят и то без намесата на страната да дефинират изискванията, по които да продават своите артикули. В момента всичко е разпокъсано и виждаме страхотни аномалии сред това, което те дават като краен артикул и това, което влиза в хранителната мрежа “, сподели още той.
Според Иван Иванов един от детайлите за битка с инфлацията е налагането на регулаторни механизми, които да спрат спекулативните практики. „ Нямаме законодателство, което да дефинира какво е това далавера и по какъв метод това да се глоби “, уточни социалистът.
По отношение на еврото той изясни, че Българска социалистическа партия не е срещу неговото въвеждане, а моментът, в който това би трябвало да стане. „ Трябва да има разбор от Българска народна банка, какъвто не беше изработен, явно и служебният кабинет не е подготвен в тази посока “, счита Иванов.
По думите му е вярна посоката да бъдат издигнати нови нуклеарни мощности, само че въпросът е по какъв начин тъкмо. „ Ние ще настояваме към този момент закупените нуклеарни реактори да влязат в употреба. Европейска комисия не посмя да наложи наказания на нуклеарната политика на Русия, тъй че това умерено може да се случи “, изясни той.
На въпрос за вероятните конфигурации след изборите Иван Иванов отговори по този начин: „ Много е значимо кои партии ще влязат в Народното събрание. На Конгреса ние взехме решение, че ще създадем вътрешно допитване до партията с кого можем да създадем коалиция. Както се произнесат нашите членове, по този начин ще постъпим “, заключи той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР