Най-важното, което трябва да установим, когато се съмняваме, че един

...
Най-важното, което трябва да установим, когато се съмняваме, че един
Коментари Харесай

Д-р Христова: Добрият контрол над астмата допринася за профилактика на последващото й развитие

Най-важното, което би трябвало да установим, когато се съмняваме, че един човек развива сезонна алергия, е дали признаците се появяват, когато той е навън – това е отличителният белег на една сенна хрема. Това съобщи пред Българска национална телевизия доктор Диана Христова, алерголог в УМБАЛ „ Александровска “. По думите й, това е обвързвано със признаците на сезонния алергичен риноконюнктивит.

„ Зачервяването, дразненето, сълзенето от очите също може да бъде един от признаците на алергичен ринит “, сподели специалистката.

По думите й доста пациенти оповестяват, че когато са носили маски по време на пандемията, не са имали тези признаци.

„ Това обаче не е решението, тъй като ние би трябвало да се усещаме свободни на всички места. Факт е, че огромна част от хората със сенна хрема и алергичен ринит в действителност развиват астма. Ако това се случи в по-млада, детска възраст, е доста евентуално да става въпрос тъкмо за алергична астма, ето за какво контролът на тези признаци е доста значим. Добрият надзор над астмата способства да се реализира профилактика на възможното й следващо развиване “, безапелационна бе тя.

Д-р Христова изясни, че астмата съставлява хронично инфектиране на дихателните пътища – огромните и дребните. „ Когато не лекуваме това инфектиране, то се трансформира в хронично. С течение на времето се появява сенсибилизация и към други неспецифични дразнители – остри миризми, топло – студено, мокър въздух – нещо, което е отвън зоната ни комфорт. Това към този момент са белезите на хроничното инфектиране. Ние го назоваваме „ хиперреактивност “, уточни тя.

По думите й тестването е значимо, като това се отнася както за кожно-алергичните проби, по този начин и за кръвните. „ Те ще ни дадат информация към какво нашият организъм е подготвен да реагира. Не постоянно хората, които имат позитивни кожно-алергични проби, имат признаци. Около 30% от популацията има някакъв позитивен кожно-алергичен тест, това е имунологичен феномен. Това е първият стадий на алергията, която клинично ще се изяви в бъдеще, ще се осъществя. Част от хората още в идващия сезон при срещата с тези алергени ще развият тези признаци, други няма да ги развият, не можем да класифицираме, да определим тъкмо кой по кое време ще ги развие. Когато имаме това познание, ще можем да имаме подготвеност да реагираме и да вземем ограничения, да проведем лекуване, по този начин няма да се развият затруднения, свързани най-често с появяването на една бронхиална астма “, уточни алерголожката.

За жал, времето до развиването на болестта става все по-кратко и това се дължи и на капацитета на средата да бъде алергенна, обърна внимание тя.

„ Всичко, което ни заобикаля, като битова химия, замърсяване на въздуха, недоизгорели дизелови частици, прахуляк – е нещо, което задейства нашите имунни кафези. Когато тези спомагателни съставни елементи налеят масло в огъня и когато имаме към този момент една налична сенсибилизация, дебютът на сенната хрема или на астмата е доста по-близо до нас “, сподели тя.

Специалистката обърна внимание, че когато направляваме, ни в действителност вършим положителната профилактика, при добър надзор можем да чакаме доста по-редки пристъпи.

„ Ако това се случи, първото и най-важното е да създадем успокоение към индивида с припадък. Това положение може да се дължи на инспираторен зной, на възприятие за тежест в гърдите, когато не можем да издишаме. Страхът от зной, от асфиксия, е един присъщ, базов боязън. Така че най-важното нещо е да създадем спокойствието, да осигурим пространството към този човек, тъй като той самичък не може да го направи. Второто значимо нещо е да имаме така наречен избавителен медикамент, нормално хората с хронично заболяване го носят със себе си и след приложение за 3-4 минути, то обезпечава проходимост на дихателните пътища, с цел да може да се обезпечи едно положително оксигениране на кръвта. Но най-важното нещо е да създадем успокоение “, безапелационна бе тя.

Д-р Христова спря вниманието си и на питателните алергии, в частност към характерни храни като морски блага. По думите й те могат да протичат доста тежко, само че е потвърдено, че хора, които имат алергия към морски блага, имат сенсибилизация и към други постоянно срещани алергени.

„ В природата това се назовава строги консервативни последователности, това са белтъчни структури, които са общи за биологичния свят, те са еволюционно затвърдени като такива. Така, в случай че човек е сенсибилизиран към кърлежа в домашния прахуляк, който е съществена алергизираща съставния елемент в него, той може да реагира кръстосано към миди, скариди и други сходни храни “, акцентира алерголожката. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР