Най-важното, което трябва да направим тази година, е да направим

...
Най-важното, което трябва да направим тази година, е да направим
Коментари Харесай

Министър Лорер: Най-важното тази година е да направим България правова държава

Най-важното, което би трябвало да създадем тази година, е да създадем България правова държава“, съобщи в студиото на „Говори сега“ министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

Според него в правосъдната промяна стъпките са ясни.

„Те към този момент се случват. Сменихме управлението на КЕВР и „Булгаргаз“. Г-н Цацаров не е началник на КПКОНПИ. Прокуратурата е най-голямото събитие, което чакаме. Ще има избори на нови членове на Висш съдебен съвет. Време е България да стартира да догонва даже Румъния, която направи въпросните промени“, сподели Лорер.

„Златните паспорти би трябвало да отпаднат, тази концепция у нас е била опорочена, у нас не са останали контролни механизми по какъв начин се издават“, разяснява още той.

Според него цялостният развой в страната е бил строшен.

„Направихме и инспекция обратно. Не са влезнали кой знае какви пари в страната. Няколко десетки милиона лв. на година, икономическият резултат от това, че отстраняваме тази алтернатива, е на процедура нулев“, разяснява Лорер.

„Икономическият напредък се реализира с инвестиции“, добави Лорер.

„Инвестираме в инфраструктурата и в хората. 8 млрд.лв. се влагат в България – за пътища, за нова детска болница, за повдигане на заплати на учители и лекари“, сподели министърът на нововъведенията и растежа.

Част от ограниченията в Плана за възобновяване и резистентност са свързани с дребните и междинни предприятия – да построяват енергийни мощности, както и построяването на индустриални зони. Една от забавните хрумвания е операторите на тези зони да са способни да привлекат вложители, счита Лорер.

И добави, че новият лозунг е, че европейските средства не се усвояват, не се раздават, а се влагат. За тази цел ще бъде построена система от външни оценители и спомагателен мониторинг за това по какъв начин се изразходват тези средства.

По отношение на ГЕРБ Лорер сподели, че чакат градивно държание.

„От един народен представител от ГЕРБ имаме 200 въпроса към държавното управление. Това е метод да забавиш работата на изпълнителната власт. Въпросите са израз на положението, в което ГЕРБ се намират в момента“, счита Лорер.

По тематиката с подслушването министърът съобщи, че не се е замислял, само че няма нищо скрито, което да дискутира, по тази причина приема нещата с усмивка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР