Най-важното качество за един шофьор е умението да предвиждаш, заяви

...
Най-важното качество за един шофьор е умението да предвиждаш, заяви
Коментари Харесай

Димитър Илиев: Високата скорост е сигурна формула за смърт

Най-важното качество за един водач е умеенето да предвиждаш, съобщи в изявление за БГНЕС именитият български авто играч Димитър Илиев. Като осемкратен рали първенец той има голям опит зад кормилото, а със своята академия по безвредно шофиране се пробва да го съобщи на младите водачи, с цел да излизат те по-подготвени на пътя.

България е на едно от челните места в Европа по брой жертви по пътищата

„ Това е комплициран въпрос. До огромна степен всичко опира до културата на хората. Много постоянно подценяваме шофирането, а то изисква съществено отношение, внимание и даже себеотдаване. Докато управляваме автомобила, ние не би трябвало да вършим други неща – да гледаме в телефона, да се разсейваме с пасажера до нас, а да отдадем цялото си внимание. Шофирането в действителност е комплицирано нещо, което от време на време човек подценява, а обстановките на пътя могат да се случат безусловно за секунди. Ако ние не внимаваме, не можем да разпознаем смяната в дадена рискова обстановка и в един миг може да се окаже, че към този момент е късно за реакция “, описа Димитър Илиев.
Според него най-често бъркаме в отношението си към шофирането. „ Ние сядаме зад кормилото, с цел да се придвижим от точка А до точка Б, само че през това време приказваме по телефона, пишем SMS, мислим за доста други неща, а просто посред другото караме колата “, счита той.

Излизаме неподготвени на пътя

Рали първенецът е безапелационен – един от огромните проблеми е, че младите водачи сядат зад кормилото не добре готови.
„ Не са задоволителни часовете образование. С 32 образователни часа не се става водач. Освен това – би трябвало да има наложителни детайли в образованието. Масово водачите излизат на пътя даже без да знаят по какъв начин се стопира спешно. Ако на следващия ден пред него стане дадена обстановка, той не знае по какъв начин вярно да натисне спирачките. За страдание в обществото витае мнението „ Абе да си взема шофьорската брошура, пък аз ще се науча по-късно “. Да, човек се учи до момента в който е жив. Аз се изучавам до ден-днешен, само че въпреки всичко има някои съществени неща, които всеки би трябвало да знае и да схваща, когато кара автомобила “, акцентира още Димитър Илиев.

Глобите за извършители имат дисциплиниращ резултат

„ Живеем с чувство за безотговорност. Всеки водач в даден миг нарушава разпоредбите. Трябва да има по-строги закони и санкции за нарушителите на пътя “, безапелационен е състезателят.

За образец той дава всички нашенци, които влизат с колите си в други страни. „ Защо на всички българи, когато влязат с колата си в Гърция, шофирането им се трансформира? Всички стартират да карат по напълно друг метод. Защото витаят митовете за гръцките служители на реда, които, в случай че ни спрат, ще ни смъкват регистрационните номера и ще платим 500-600 евро санкция. Оттам нататък единствено гледай каква дисциплинираност настъпва. Всичко живо кара, спазвайки всички ограничавания “, уточни още той.

Високата скорост е най-големият проблем на пътя

„ Високата скорост е сигурна формула за гибел. Стане ли случай при висока скорост, съвсем постоянно той приключва със гибел. Ние, хората, просто не можем да издържим на тези физични закони, които се случват при една тежка злополука “, напомня рали състезателят.

Всичко зависи от човешкия фактор и предстои на смяна

Според Димитър Илиев несъмнено най-опасната маневра, която води до най-вече произшествия, е изпреварването. „ Това е най-опасното нещо, което вършим. Много постоянно там нещо объркваме. Има доста фактори, които би трябвало да пресметнем – нашата скорост, опцията на колата да форсира, скоростта на колата пред нас, скоростта на колата против нас, дистанцията. Всичко това би трябвало да се пресметне бързо. Тази сметка, направена по неверен метод, основава рискова обстановка “, показа Димитър Илиев.
Съветът му към всички водачи е елементарен, само че явен – бъдете толерантни! Нежеланието ни да отстъпим може да докара до тежки произшествия!

Не сядайте зад кормилото пили, в никакъв случай!

„ В тази посока би трябвало доста да се работи. Ако заловен лидер с алкохол или опиати, той би трябвало да разбере, че нещата са съществени, това е съществено нарушаване “, безапелационен е Димитър Илиев.
Думите му се удостоверяват и от случая с тежката злополука в столицата, която лиши живота на журналиста Милен Цветков. При нея тестът за опиати на лидера, предизвикал случая, се оказа позитивна.
Във връзка с повдигналия се спор за това дали млади водачи би трябвало да карат огромни и мощни коли или би трябвало да се намерения за възможни законови промени в тази посока, Димитър Илиев също има своето мнение. „ Аз настоявам, че мощните коли, в случай че човек ги ръководи вярно, са по-безопасни. Нещата нямат еднопосочен отговор. Всичко би трябвало да бъде добре премислено “, счита той.
Към всички млади и към момента неопитни водачи той дава няколко съвета. „ Трябва да следиш държанието на всички участници в придвижването. Ако забележиш даже дребна неправда, ти би трябвало да я вземеш поради, с цел да можеш да реагираш. Не е елементарно, не всичко може да бъде планувано, само че по-голямата част от грешките на пътя могат “, показа още рали първенецът /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР