Най-важното е ситуацията в язовир Студена. Към момента успяхме да

...
Най-важното е ситуацията в язовир Студена. Към момента успяхме да
Коментари Харесай

Караниколов счита, че без Белмекен няма как Студена да се напълни

Най-важното е обстановката в язовир " Студена ". Към момента успяхме да свалим разноските в язовира на 5,5 сантиметра, а бяха 8 сантиметра. Но поради зимата чакаме захлаждане и понижаване на притока. Към момента има към 100 литра в секунда повече разход. Каквото и да вършим до момента, не можахме да напълним язовир " Студена ". Това съобщи икономическият министър Емил Караниколов.
Ако нямаме никакъв доход за язовира, имаме 33 дни вода за Перник и след това влизаме в мъртвия размер. Основен проблем ни е така наречен земна маса, т.е. резултатът на гъбата – 8 до 10% от водата попива в земята. Единственият метод да се обезврежда „ гъбата ”, е да се спре вземането от " Студена ", посочи Караниколов пред Нова телевизия.
Що се отнася до " Белмекен ", единствено 10% от водата там се употребява за питейни потребности. Миналата година потребният му размер бил 34 млн. кубика, в този момент е 84 млн., сподели Караниколов (бел. ред. – според графика на Министерство на околната среда и водите за януари, наличният размер на „ Белмекен ” е 84,902 млн. кубика, а потребният размер е 81,102 млн. кубика, като общият размер е 144,036 млн. кубика). Идеята е да се подава вода от потоците за " Белмекен " към язовир " Бели Искър ", като това било процедура – до март, когато почва преливане на язовирите и водата се изпуска, по думите на министъра. Всяко денонощие София харчи по 0,5 млн. кубика вода, а за Перник щели да отиват по 700 000 кубика месечно. Вода има, увери Караниколов.
На язовир " Бели Искър " има разходомери, ще се построи и друга разходомерна станция, с цел да може " Софийска вода " да регистрира тъкмо какво минава през нейната инфраструктура, изясни министърът.
На въпрос дали е наясно източен ли е язовир " Студена ", с цел да се ремонтира стената му, Караниколов не отговори непосредствено, а сподели, че язовирите в България се държали " на 60% " и посочи, че най-големите проблеми били в държавни ВиК, а концесионерът на " Софийска вода " се справял чудесно. Какво значи да си махнал разходомера на изхода, по какъв начин разбираш какъв брой вода пускаш на града, възмути се Караниколов на към този момент широкоизвестното пояснение на ВиК  Перник, че нямало разходомер на изхода на " Студена ", тъй като бил чартърен и наемодателят си го взел, обаче не било ясно по кое време станало това.
" Кризата в Перник отвори очите на всички – не бихме си разрешили с наши дейности да увредим ползите на други жители ", съобщи Караниколов, който добави, че разчита на природата и ѝ има вяра, че ще изпълни язовира.
Какво реши държавното управление за " Белмекен " преди два дни - припомнете си в този материал!
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР