„Най-важното е какво пише в доклада, но БАН има сключен

...
„Най-важното е какво пише в доклада, но БАН има сключен
Коментари Харесай

Петкова с горещ анализ на доклада на БАН за бъдещето на АЕЦ „Белене“

„ Най-важното е какво написа в отчета, само че Българска академия на науките има подписан контракт от януари предходната година. Той е по-мащабен и би трябвало да завърши до януари 2030г. “. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в утринния блок на Българска национална телевизия.

„ Аз считам, че от отчета на Българска академия на науките стават ясни няколко съществени неща. Първото и най-важно изискване за реализация на плана за АЕЦ „ Белене “ е отговорът на въпроса има ли нужда от нова мощ в България и в района. Отговорът на Българска академия на науките е, че след 2030 година ще има подобен недостиг на мощ, който Българска академия на науките дефинират като 2000 мегавата “, изясни тя.

„ Вторият доста значим отговор, който чакахме, беше на въпроса: „ На стадия, на който се намира този план за АЕЦ „ Белене “, има ли разновидности той да е жизнерадостен? “. Отговорът, който Българска академия на науките даде, е че има опция “, добави Петкова.

„ Всичко това може да бъде предмет на една доста сериозна полемика и разбор с евентуални вложители, който да се биха показали интерес към този план “, посочи още тя.

„ На всякъде, където взе участие страната, посредством своите сдружения, това дава на плана напълно различен образ и реализиране на различен финансов образ. Ние притежаваме най-ценното за проекта- площадката, лицензи свързани с нея, както и съоръжение за АЕЦ „ Белене “, съобщи министърката.

„ Българска академия на науките създаде разнообразни сюжети с разнообразни прогнози, само че това са просто прогнози, които нямат висока степен на сигурност. Те показват и пазарния риск, който съществува. За това Българска академия на науките предлага да се търси вложител, с който страната да показа този риск “, дава отговор Петкова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР