Най-важното е да има съпричастност от страна на операторите на

...
Най-важното е да има съпричастност от страна на операторите на
Коментари Харесай

КЗП: Социалните мрежи да са по-отговорни към онлайн...

Най-важното е да има съпричастност от страна на операторите на обществените медии към протичащото се на тяхната територия, да се знае, че това е търговки развой, при който потребителите могат да претърпят загуби. Следващата стъпка е основаването на нужните средства, посредством които да се управляват процесите. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред ТВ Европа във връзка мнението от предходната седмица на Европейската комисия, че медиите като Фейсбук, Twitter и Гугъл + би трябвало да положат повече старания, с цел да съблюдават разпоредбите на Евросъюза за отбрана на потребителите.

 

„ Ние споделяме тази тематика от най-малко година и половина, усещайки, че това е огромен въпрос в потребителската сфера, който заслужава внимание и би трябвало да провокира от ден на ден интереса и на европейските институции. Можем в народен мащаб да идентифицираме избрани проблеми, само че регулацията би трябвало да бъде на общоевропейско ниво и регулаторната рамка, която Европейският съюз би могъл да създаде в тази посока, е най-надеждната отбрана на потребителите в Общността “, добави Маргаритов.

 

Според ръководителя на КЗП обнадеждаващото е, че точно по този път потеглят европейските институции, когато упорстват операторите на обществените медии да приведат своето държание в сходство с условията на съществуващото законодателство в региона на потребителската отбрана. „ Това е невъзможността да бъдат прилагани неравноправни клаузи в предлаганите предложения, обезпечаване правото на отвод, на претенция, опцията за решение на потребителски разногласия извънсъдебно чрез така наречен помирителни комисии и преднамерено основаната от Европейската комисия платформа за продан на данни във връзка уреждането на трансгранични проблеми и така нататък “, даде образци Маргаритов. По думите му задачата е да не се позволява потребителите да оферират един на различен разнообразни търговски предложения, без никой да се интересува от последствията при неспазване на ангажимент, пораждане на спор във връзка дефектна стока, да вземем за пример и така нататък „ Важно е да има протоколи за надзор на протичащото се и за реакция от страна на админите, когато нещо не е наред “, акцентира той.

 

Според Маргаритов първичните реакции на управленията на трите най-големи обществени медии в международен мащаб „ са обнадеждаващи и се върви по пътя на разбирането за разбиране и съблюдаване на съществуващите и евентуално усъвършенствани правила, които ще има в идващите интервали “.

 

Председателят на КЗП напомни, че от 25 май влиза в действие нов правилник за отбрана на персоналните данни и метода, по който те могат да се обработват, в това число и в онлайн среда. Контролните органи от своя страна ще получат спомагателни функционалности, с цел да постановат ограничавания към търговците, които би трябвало следено и ясно да извършват условията на новата нормативна уредба. Маргаритов изясни, че концепцията е да не се стига до там да циркулират в онлайн пространството, в това число в обществените мрежи, персонални данни на хора, които по един или различен метод са влезнали във взаимоотношение с търговци. При неспазване на новия правилник за икономическите оператори се плануват съществени наказания – % от оборотите, които те са осъществили през предишна година.

 

От началото на седмицата КЗП има повече екипи в най-големите зимни центрове, където инспектори и на други контролни органи, в това число на Национална агенция за приходите,  правят засилени инспекции в комерсиалните и туристическите обекти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР