Най-важното е, че тази сглобка много се надгражда. Колкото трудно

...
Най-важното е, че тази сглобка много се надгражда. Колкото трудно
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Това е правителството с най-нисък рейтинг

Най-важното е, че тази сглобка доста се надгражда. Колкото мъчно ни изглеждаше съставянето на тази коалиция, толкоз по-трудно стартира да наподобява тези хора да се разделят.

Това изясни тази заран социологът от " Тренд " Евелина Славкова. „ Преди десетина дни „ Тренд ” разгласява изследване, съгласно което

спад от 20% в позитивното отношение към този кабинет и 71% негативно отношение. Това държавно управление малко мъчно може да отбрани триумфите си пред обществото, тъй като то не ги усеща, не ги вижда, не ги схваща.

В последна сметка те се събраха по няколко точки. Еврозона, която наподобява все по-далечна вероятност. Шенген - може по-въздух да ни одобряват, само че е под въпрос. И Конституционната промяна. Сега ще забележим какво ще се случва през декември, макар че за мен това също е под въпрос, тъй като нищо не се приказва за това. Казаха се някакви неща, пътем отпаднаха някакви неща. В същото време, кой въобще води този диалог пред обществото - какво ще се пипа в Конституцията. И ПП-ДБ, и ГЕРБ не могат да намерят излаз от тази обстановка, по този начин да излязат, че да не изгубят и електоралната поддръжка, и в това време на открито да наподобява, че не са разрушили тази „ кула от карти ”, разясни Славкова.

Междувременно Първан Симеонов от " Галъп "   уточни, че дружно ги държи войната в Украйна.

„ Във войната нещата се обръщат. Инициативата на фронта е по-скоро на страната на Путин. В Западния свят има пропукване и към този момент стартира да се приказва за договаряния. Тоест, военно решение не се вижда, най-малко на този стадий. Точно когато държавното управление реши в действителност да е държавното управление, а не просто политически ръб, едно от основанията за неговото битие си отива. Това е един от огромните парадокси ”, разяснява той. „ Галъп Интернешънъл Болкан ” може да покаже данни за всеки месец повече от 30 години обратно.

Това е едно от държавните управления с най-нисък рейтинг изобщо. Това не е изненадващо, тъй като се събраха несъбираеми неща вътре. А в този момент се прибавя и Движение за права и свободи. Но тук казусът е различен - болшинство с толкоз ниско доверие се кани да трансформира Конституцията.

Обсъждат се разновидности като да вземем за пример двойно поданство да е възможно за пасивното изборно право. Тоест България двунационална страна ли ще става? ", попита Симеонов. „ Онзи ден видях данните за изборите. 47% ще ви кажат, че не са били свободни и почтени. Под половината от това ще ви кажат, че са били свободни и почтени. Последните 15 години тези избори са възприети като най-нечестните ”, разяснява Първан Симеонов. „ Когато стане по този начин, хората стартират да се оглеждат за нещо друго, отваря се вакуум и този вакуум е доста ясно къде е. Този вакуум е при по-източните, по-балкански уравновесените, по-възрастните, по-левите хора от България, които по никакъв начин не са малко ”, сподели Симеонов.

„ Вятърът духа по-скоро в посока Радев, в посока Костадинов. Ваня Григорова беше признак за нещо доста неприятно, което се случва в страната. Хората гласоподаваха за Ваня Григорова, а скриха. Помните, че екзитполът изкриви в западно-либерална посока, което значи, че хората се опасяват да си кажат.

Докарали сме се до обстановка като в годините на късния соц -  хората едно мислят, а друго вършат ”, акцентира Първан Симеонов.

„ ПП-ДБ са тези, които губят рейтинг, те „ гълтат вода ”. Винаги е по този начин в такива обстановка, тъй като те правят тежката работа. Освен това и министър председателят е техен.

От друга страна са господин Пеевски и господин Борисов, за които тази коалиция е идеална, тъй като тя ги легитимира. Нямат какво да изгубят, те имат своята твърда поддръжка.

Пеевски отбелязва и триумфи. А ПП-ДБ имат електорат, който не харесва такива неща. И както виждате той ерозира. А двама се карат, третият печели. Ще завоюва някой трети. Струва ми се, че в съответния случай това в дълготраен проект е президентът Радев, който се конституира като техен конкурент. Но драмата е по-голяма съгласно мен. На крачка сме от рецесия на представителството. Тоест огромни пластове в българското общество да се усещат не просто непредставени,  а огромни пластове в българското общество да сме им отменили правилото да мислят. Отменихме другата позиция преди три години, когато стартира Коронавирус и по-късно с войната. И това са резултатите ”, сподели Симеонов.

„ Мен персонално тази обстановка ме тормози. Доскоро си говорихме кой краде, кой не краде, кой е мафия. Сега мафия ли си, крал ли си, значимото е да си евроатлантик. Има индулгенция за всичко. И това е притеснително, тъй като сътворяваме морал с двойно дъно ”, разяснява Симеонов.

При ротацията ще има прелигитимиране на тази евроатлантическа сглобка и предоставяне на някаква нова сила, счита Евелина Славкова. Според нея ГЕРБ ще упорстват за нови лица в кабинета.

„ Най-малкото такава поръчка беше дадена от страна на Борисов преди към месец и половина, когато сподели - този министър не работи, този министър не работи и тн. ”, разяснява Евелина Славкова.

„ Според мен ще има преконфигуриране на този кабинет, към този момент начало с Мария Габриел - в случай че остане Мария Габриел, тъй като считам, че това също е под въпрос ”, сподели Славкова.

„ Тя наподобява като Денков. Ако изглеждаш слаб министър-председател, това ще докара още веднъж до 20% спад ”, счита Славкова

Според двамата социолози при ротацията ще стане ясно и кой министър на коя партия е. „ Ако има ротация ”, добави Симеонов.

„ Сега им е доста комфортно и на Пеевски, и на Борисов, леко да издевателстват върху Денков. ПП-ДБ губят последователно.

Само че в този момент горещият картоф отива към Борисов.

Когато пристигна ротацията, всичките тези негативи, за които в този момент си приказваме, стартират да отиват към негов министър-председател. Аз не съм сигурен, че Борисов има явен проект ”, заключи Симеонов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР