Най-важно за българското законодателство днес е да превантираме огромния обем

...
Най-важно за българското законодателство днес е да превантираме огромния обем
Коментари Харесай

Вместо по магистралата на оценката на въздействие на законите, ние караме по заобиколните пътища

" Най-важно за българското законодателство през днешния ден е да превантираме големия размер правила, голямата нормативна инфлация – всеки ден бълваме нови правила. Вече не остана сфера, която да е свободна от контролиране. " Това сподели в предаването " 12+3 " Тони Димов, ръководител на Центъра за оценка и влияние на законодателството. " Имаме страхотна автомагистрала, която ни води към Европа - автомагистралата на оценката на въздействието. В същото време караме по обиколните пътища ", счита Димов:

" Цялата експертна общественост, хората, увлечени от тематиката по-добро контролиране, бяхме прелестно сюрпризирани от това, че през 2015 година с едно съществено болшинство Народното събрание одобри промените в Закона за нормативните актове. Ние си казахме: „ Край! Поставихме новите справедливи лимити, рамките на обективизъм в законодателния развой – каквито и субекти да влязат оттук насетне в законодателния орган, те ще би трябвало да съблюдават тези справедливи лимити.

Когато въвеждахме новите правила на по-доброто контролиране в България, нашата концепция беше да има едни публични съвещания със наложителен темперамент, което значи, когато някой се изкаже - професорът Панайотов, или професорът Герджиков, да си напише мнението и там законодателят да бъде задължен да отсее и да каже: " Тези оферти са ОК, ние ще ги приемем. Тези ще ги отхвърлим стимулирано, тъй като те не дават отговор. "

Димов подчертава върху минусите на механизма за надзор и регулация на законодателството с съответен образец: 

" Един сериозен закон, който споделя: „ Ние тук ще сменим неизбежната защита, ще я разтеглим. Ще сменим целия институт, работил 150 години. Този закон, в случай че се одобри по бързото законодателство, без цялостна и задълбочена оценка за влияние, без публични съвещания ние нямаме действителен противоположен механизъм, по който да върнем този развой. "

Визирайки процеса на оценката на влияние на законодателството, заложена в Закона за нормативните актове, Тони Димов акцентира:

" Все още както обществото, по този начин и самите законодатели към момента се учат на този нов развой. Самото общество към момента няма възприятието, че участвайки в такива съвещания може действително да въздейства върху процеса на контролиране. "  

Според Димов законодателният развой в един миг се трансформира в игра на котка и мишка:

" Народните избраници стартират да изследват. Те пробват, вършат един опит. Силната държавно-властническа ръка опитва да топне ръката си в публичните връзки. Ако няма звук, няма. Това е нещо извънредно противоречащо на актуалните правила за правене на закони. "

Не мога да дам оценка дали настоящето Народно заседание е на дъното, само че неговият състав е най-дефицитен откъм адвокати, а за първи път правната комисия не е построена напълно от адвокати, уточни още специалистът.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР