Най-важно качество е способността за управление на хора и екипиСпоред

...
Най-важно качество е способността за управление на хора и екипиСпоред
Коментари Харесай

CEO-тата може и да не се нуждаят от висше през 2050 г.

Най-важно качество е способността за ръководство на хора и екипи

Според 70% от поколението Z, личностните качества ще бъдат по-важни от професионалната подготовка за изпълнителните шефове през 2050 година (снимка: CCO Public Domain)

51% от представителите на потомство Z имат вяра, че изпълнителните шефове през 2050 година няма да се нуждаят от висше обучение, сочи изследване измежду 5000 „ водачи на бъдещето ” на HR компанията Adecco Group.

Анкетата изследва какви умения и качества ще би трябвало да имат бъдещите водачи на управителни постове, с цел да ръководят дейно, както и стратегиите за образование, които ще подкрепят развиването и триумфа им. Данните на пазара на труда демонстрират, че точно милениълите и представителите на потомство Z ще сформират 75% от световната работна мощ до 2025 година

Според 70% от поколението Z, личностните качества (soft skills) ще бъдат по-важни от професионалната подготовка (hard skills) за изпълнителните шефове през 2050 година Анкетираните показват като най-важно качество за един предстоящ CEO опцията сполучливо да ръководи хора и екипи, а на втора и трета позиция слагат информационните умения и творчеството.
още по тематиката
Друг интерес колорит в разбиранията на бъдещите водачи е отношението им към образованието. 51% от интервюираните имат вяра, че през 2050 година изпълнителните шефове няма да имат потребност от тапия за висше обучение.

Повече от половината интервюирани (55%) споделят, че практическото образование и стажовете са най-хубавият метод за насърчаване на лидерски умения в бъдеще. Докато единствено 6% имат вяра, че университетското обучение е най-хубавият метод за развиване на самостоятелните качества, нужни на бъдещите водачи.

„ Докато работният свят се развива и технологиите преобразуват метода, по който наподобяват специалностите, лидерските умения също се трансформират. Практическото образование и стажуването, съчетани с непрестанен развой на рационализиране през целия живот, играят основна роля в подготовката на всички представители  на потомство Z за ръководители ”, разяснява основният изпълнителен шеф на Adecco Group Ален Дьохаз.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР