„Най-важно е нещата в живота да са справедливи, а не

...
„Най-важно е нещата в живота да са справедливи, а не
Коментари Харесай

„Галъп Интернешънъл”: Две трети от българите поставят справедливостта над закона

„ Най-важно е нещата в живота да са обективни, а не постоянно по закон” – това е мнението на 68% от участниците в национално представително проучване на „ Галъп интернешънъл”.

Едва 19% слагат разпоредбите над субективното чувство за „ справедливост”.

„ Масовото мнение ясно се ориентира в отбрана на по-общото разбиране за правдивост, даже и тя да е в контраст на законоустановените правила. (…) Ясно проличава, че обществото ни по-скоро базира моралните си критерии на някакво чувство за здрав разсъдък, в сравнение с законовите детайли”, означават от социологическата организация.
bTV Репортерите: Ограбен или наказан Случаят с доктор Иван Димитров в Пловдив вади на ярко пробойните в закона и сложи въпроса по кое време и по какъв начин можем да защитим домовете си от похищения, без да получим присъда
На този декор 57% от запитаните признават, че се въздействат от мнението, което близките имат за тях, като процентът загрижени за това „ какво ще кажат хората” пораства с придвижване на възрастта. Според „ Галъп интернешънъл” това демонстрира, че „ мнението на другите е обичаен регулатор на поведението”.
Снимка: Галъп интернешънъл
Почти половината интервюирани декларират, че за множеството проблеми в живота им е отговорна страната, като въпреки всичко по-младите са по-склонни да търсят и в себе си аргументите за житейските несполуки. Изводът на създателите на проучването обаче е различен: „ Вероятно с възрастта нарастват и мотивите да виним страната, а и обективната честност на това обвинение”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР