Най-важно е да се разплати дължимото, да не се прекратят

...
Най-важно е да се разплати дължимото, да не се прекратят
Коментари Харесай

Очаква ли се колапс в строителството заради коронавируса

" Най-важно е да се разплати дължимото, да не се прекратят процедурите по поръчки, които могат да продължат най-малко във етапа на избор на реализатор, и след края на изключителното състояние да се продължи. "... " Защото пандемията ще мине и тогава какво ще вършим, в случай че през днешния ден се редим на опашка за брашно, на следващия ден ще се редим на опашката пред Бюрото по труда. " Това съобщи пред Нова тв ръководителят на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев.
Затова от Камарата упорстват да бъдат подхванати пакет от 16 ограничения в бранша, с цел да се преодолее рецесията.
Според мен най-малко сред 80 и 100 млн. лева е изгубил секторът за последната седмица. До мометна има от порядъка на 250 млн. лева неизплатени суми за минал интервал. Това галактическа сума на фона на годишните оборот, а изцяло допустима, продължи Терзиев и добави, че в строителният бранш " с изключение на едно 20% - обслужващ личен състав на компаниите, няма по какъв начин да работи от у дома.
Важна е връзката с банките и разсрочването на заемите на компаниите, само че това " единствено краткотрайно ще даде глътка въздух, а парите би трябвало рано или късно да се изплатят. ", безапелационен беше той.
В същото време има различен източник на проблеми в сектора заеаради ковид: " Една огромна част от довършителните материали се внасят от Италия и това ще се отрази изрично на бранша. Ние сме тясно свързани, и няма по какъв начин другояче. ", сподели Терзиев.
Друга огромна заплаха е по какъв начин ще се разплати страната с компаниите, тъй като: " От общо 5 500 компании в сектора, сред 2 500 и 3 000 са заети с публични поръчки. Може би 60-70 % от тях зависят от държавните поръчки. Колко ще се отрази не знам още ", разяснява той.
Актуална информация за разпространяването на ковид у нас и по света
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР