Най-важно е да намерим начин да подпомогнем реформите в страните

...
Най-важно е да намерим начин да подпомогнем реформите в страните
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Най-важно е да помогнем на реформите в Западните Балкани

Най-важно е да намерим метод да подпомогнем промените в страните от Западните Балкани. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и защита в София.

Сърбия и Черна гора - най-готови от Западните Балкани в Европейски Съюз

Ципрас: Македонска нация в никакъв случай не е съществувала

Министър Екатерина Захариева акцентира, че европейската вероятност на страните от Западните Балкани е освен главен приоритет на Българското председателство, само че и на Европейската комисия.

"Това увещание получихме през вчерашния ден от Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и защита Федерика Могерини ", добави тя.

Европейският път и вероятност на страните от Западните Балкани не е вероятен без поддръжката на националните парламенти и на Европейския парламент.

Тя посочи, че на срещата на министрите на външните работи на страните-членки на Европейски Съюз в София е било реализирано единодушие, че европейската вероятност на страните от Западните Балкани е главен приоритет и той е обвързван със стабилността, сигурността и просперитета на целия Европейски Съюз.

"В същото време се съгласихме, че ние като съюз би трябвало да сме подготвени да ги приемем, когато те изпълнят критериите за участие ", добави българският външен министър.

Стратегията за Западните Балкани на Европейска комисия е всеобхватна, дълготрайна, навременна, почтена, без да дава напразни очаквания, само че и доста стимулираща и мотивираща, съобщи Екатерина Захариева. В нея има шест съответни начинания, които са съществени и ще подкрепят европейската вероятност на страните от Западните Балкани, уточни тя.

В изявлението си пред участниците в интерпарламентарната конференция Екатерина Захариева уточни, че единствено построяването на кулоар № 8 би нараснало с 6 % брутния вътрешен артикул на страните, през които минава и би основало 200 хиляди нови работни места.

Председателят на Делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС- Сърбия в Европейския парламент Едуард Кукан означи, че по време на първото си председателство на Съвета на Европейски Съюз България има опция да покаже водачество и фокусът, който слага върху Западните Балкани ще бъде последван и от австрийското и румънското председателство.



Той уточни, че включването на Западните Балкани е високо в дневния ред на Европейски Съюз и изрази вяра това обръщение да се чуе ясно и мощно и сътрудниците в района да схванат, че е набрана инерция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи какъв брой значимо е да се предложи на страните от Западните Балкани вероятност за участие в Европейски Съюз, само че акцентира, че те би трябвало да решат всичките си гранични разногласия преди да се причислят към съюза, съобщи Ройтерс. Tой изрази отчаяние от продължаващия граничен спор сред Хърватия и Словения

За любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР