Най-важният урок, който научих, е, че трябва да изпитваш страст

...
Най-важният урок, който научих, е, че трябва да изпитваш страст
Коментари Харесай

Одри Мотупи, главен изпълнителен директор на SystemicLogic Group, пред „Труд“: Жените ще бъдат “агенти на промяната” в света на финансите

„ Най-важният урок, който научих, е, че би трябвало да изпитваш пристрастеност към това, което правиш “. Това споделя една сполучлива бизнес дама – Одри Мотупи, с която се срещаме в Банско. И добавя, че пристрастеността е тази, която те тласка напред, оказва помощ ти да намираш верните отговори на проблемите и да вземаш най-хубавите решения. Питаме я по какъв начин оцеляват дамите във финансовия свят, следен от мъжете. Сблъсква ли се с предразсъдъците против дамите на високи постове и какви проблеми среща при обезпечаването на финансиране за бизнеса си.

– Г-жо Мотупи, добре пристигнали в България. Какви са първите Ви усещания от страната? Това първото Ви посещаване у нас ли е?
– Благодаря ви, отлично е да се намирам тук. Това е второто ми идване във вашата страна – преди близо две години още веднъж бях в София. Точно, както при първата си аудиенция, останах впечатлена от топлотата и гостоприемството на българския народ – това е първото, което се вижда. Обичам тукашната храна и с неспокойствие чакам да опитам някои от вегетарианските ви ястия.

– Откриваме Ви в най-известния зимен курорт на България – Банско. Какъв е мотивът за визитата Ви – бизнес или отмора?
– За страдание, времето ми тук е лимитирано и отдадено на работата, само че имам желание един ден да се върна с моите дъщери и да се потопя по-пълно в историята и културата на страната ви. По-малката, Зоя, е разпален скиор и първенец на ЮАР за девойки до 14 година Аз не владея нейния гений, тъй че не скърбя, задето съм тук през лятото!

– В международен мащаб полемиките, свързани с женското предприемачество са все по-обсъждана тематика. Често приказваме за подценяване на дамите в бизнеса, постоянно виждаме и образци за сполучливи бизнес практики от тяхна страна. Разкажете ни, мъчно ли е да си жена-предприемач в днешното време?
– Успешните бизнес дами са образец за всички нас и въодушевяват доста млади девойки да стартират личен бизнес. Броят на дамите бизнесмени нараства, само че съгласно Глобалния мониторинг на предприемачеството за 2017/2018 мъжете към момента ги изпреварват. Предизвикателствата са съществени пред всички, само че броят им постоянно е по-голям при дамите, в сравнение с при техните сътрудници – мъже. Понякога нещата опират до просветителни благоприятни условия, където мъжете са по-привилегировани, а различен път до политика, където дамите нямат същите права като тях. А от време на време и просто до убеждението, че дамите не са подобаващи за избрани браншове, като да вземем за пример просвета, технологии или строителство. Според мен, дамите бизнесмени срещат повече компликации и при достъпа до финансиране. Същото сочат и някои изследвания, в това число отчетът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за 2016 година Но тези настройки се трансформират, а в някои страни като България има толкоз дами бизнесмени, колкото и мъже.

– Как стартира Вашата кариера и какво научихте през годините, с цел да извоювате триумфа, който имате в този момент?
– Започнах кариерата си като съветник по мениджмънт и овреме се научих да работя в екип, да преследвам високи резултати и да извършвам дилемите в период – все неща, които са ми от изгода и до през днешния ден. Следващата фаза в израстването ми настъпи, когато се реалокирах в бранша на финансовите услуги, като чиновник в застрахователна компания, а също и в огромна световна банка в Южна Африка. Тук научих по какъв начин финансовите услуги имат капацитета да оформят обществата, страните, целия свят – това в действителност откриваше нови благоприятни условия пред моята кариера. Винаги съм обичала да оказвам помощ на бизнеса да си слага стратегически цели и да ги реализира, и съм имала шанса да работя с доста компании – както огромни, по този начин и дребни. Най-важният урок, който научих, е, че би трябвало да изпитваш пристрастеност към това, което правиш. Тя те тласка напред, оказва помощ ти да намираш верните отговори на проблемите и да вземаш най-хубавите решения. Мечтайте, живейте и обичайте фантазиите си.

– В началото на тази година най-голямата българска банка у нас – Първа капиталова банка показа нова платформа за подкрепяне на дамите в бизнеса – Smart Lady. Освен финансиране за дами бизнесмени, тази платформа дава доста други услуги, подкрепящи дамите, в това число – конференции и семинари, основаване на дамска бизнес общественост с общи цели, гратисен интервал за погасяване на отговорности по бизнес заеми по време на майчинство, медицински застраховки, и други Има ли сходни платформи в Южна Африка и какво е Вашето мнение за такива планове?
– Преди всичко би трябвало да поздравя Първа капиталова банка за въвеждането на тази значима платформа. Подобни планове са фантастични и предизвиквам всяка жена бизнесмен да се възползва от тях. Един от проблемите, с които се сблъскват дамите в бизнеса, е неналичието на мрежа от контакти – а тя се построява точно на събития като тези семинари и конференции. Предприемачеството постоянно се преглежда като уединен път, при който нямаш достъп до финансиране, до делова поддръжка, нито даже до обикновени придобивки като здравна застраховка. Частната самодейност е необятно застъпена в Южна Африка, което се показва и в многото женски начинания – както във формалния, по този начин и в неофициалния бранш. Достъпът до финансиране обаче остава предизвикателство както за новите, по този начин и за съществуващите инициативи – един световен проблем пред дамите, който, в случай че не бъде решаван поредно, неизбежно лимитира растежа. Това обаче не пречи на дамите да имат вяра, че могат да реализират своите фантазии. Иновациите и финансовите артикули и услуги от рода на платформата Smart Lady на Първа капиталова банка са от основно значение за растежа на предприемачеството.

– Често ли се сблъсквате със стандарти във връзка с работата на дамите в „ мъжкия ” свят на финансите? Kaк се справяте с тях?
– Има редица образци за жени-ръководители във финансови компании както в Южна Африка, по този начин и по света. Но те са по-скоро изключение. Особено на високите постове, те отстъпват по брой от мъжете, които постоянно биват обсъждани като по-опитни и притежаващи по-добри лидерски умения в света на финансите. В хода на бизнес общуването доста от тези стандарти отпадат, само че не постоянно. Трябва да се оправяме с това посредством професионално държание и демонстриране на цената, която прибавяме към бизнеса. Ако се наложи, можем да нападаме стандартите и непосредствено, като акцентираме, че дамите са също толкоз способни и скъпи за компанията, колкото и мъжете. През годините и аз съм се сблъсквала с сходни стандарти, които са представлявали спънка за продължаващото ми израстване и развиване. Жените по света би трябвало да бъдат „агенти на промяната“ в света на финансите – значимо е да се впрегне тяхната сила за намиране на решения, които да отварят вратите пред още повече дами в бъдеще.

– Какви съгласно Вас са моторите на бизнеса в международната стопанска система и мислите ли, че съществуват основни разлики сред световните и локалните задвижващи сили на предприемачеството?
– Клиентите и техните потребности движат бизнеса, тъй че компаниите и бизнесмените би трябвало да разпознават актуалните и бъдещите потребности на клиентите, да основават нови такива и да създават способи за задоволяването им. Днес цифровите нововъведения сигурно са главният фактор, определящ потребностите и държанието на клиентите. Същевременно, бизнесмените би трябвало да имат умения, достъп до финансиране и политики, които да им оказват помощ при построяването на бизнеса. Това важи на всички места по света, само че локалните условия се разграничават доста, по тази причина всяка общественост има задължението да спомага на своите бизнесмени да развиват бизнеса си. Тук имаме един превъзходен образец – Банско е прочут като зимен курорт и предлага доста неповторими настоятелен благоприятни условия. Това не е толкоз всекидневно при по-горещите климати, като този на Южна Африка. В Африка пък има опция да се оферират новаторски решения на огромен евентуални клиенти, които още не са обхванати от банкирането. За да се направи това по доходоносен метод, са нужни съвременни технологии и в този смисъл бъдещето е във финтех фирмите.

– Дигиталните технологии изрично оказват своето влияние върху продуктите и промишлеността. Смятате ли, че фирмите би трябвало да са самодейни и да се пробват да зададат посоката на развиване, или да бъдат статични и да се приспособяват към измененията?
– Бъдете самодейни! Четвъртата индустриална гражданска война е към този момент факт. Ние сме оттатък цифровата ера, тъй че някой чете сегашното и си мисли по какъв начин да стане бизнесмен, дано да стартира с обсъждане на методите за дигитализиране на услугите си. Знаем сигурно, че по целия свят потребителите са привлечени от цифровите артикули и нововъведения, които опростяват живота им и дават стойност евтино. Днес банка като Първа капиталова може да ви обслужва без в никакъв случай да влизате персонално там. За трийсетгодишните, „банкиране“ значи точно това. Като бизнесмен аз ръководя компанията SystemicLogic Group, която непрекъснато провокира финансовите нововъведения с единствената цел да извади клиентите ми от зоната им на комфорт, като в същото време трансформира бизнеса и потребителските потребности.

– Как ще наподобява светът на финансовите нововъведения в бъдеще? А представяхте ли си го подобен, какъвто е сега, преди 10 години?
– Някои от измененията бяха ясни още преди 10 години, като да вземем за пример мобилното банкиране. Но скоростта, с която финтех фирмите внедряват и развиват услуги в региона на разплащанията, е извънредно висока. Не съм очаквала, че измененията ще бъдат толкоз радикални и ще се настъпват толкоз бързо. Виждаме от ден на ден цифрови решения в региона на финансите, като наклонността ще продължава. Човешката интервенция няма да изчезне изцяло, само че личният състав ще понижава. От друга страна, новите технологии ще създадат банковите услуги налични за повече хора, което на собствен ред би трябвало да подтиква стопанската система и предприемачеството. Всичко е допустимо – въвеждайки нововъведения, ние освен вършим „ старите неща “ отживели, само че и сътворяваме усъвършенстван достъп до услугите. Представете си бъдеще, в което достъпът до финансиране към този момент не е проблем.

– По хипотеза банките са консервативни структури. Същевременно, точно те, благодарение на новите технологии и бизнес модели, вършат едни от най-мащабните промени в нашия свят. Разкажете ни повече за Вашия опит в това отношение, можете ли да дадете образци за интегрирани иновационни решения в бранша, върху които работите?
– Банките са новаторски от вътрешната страна и имат доста чиновници с реформаторски метод на мислене – задоволително е единствено да погледнем Първа капиталова банка. Спомням си по какъв начин по време на първото си посещаване преди две години прелестно се изненадах от това по какъв начин Fibank предизвиква сходна просвета във всички сфери на активността си и не ме учудва, че точно тя неотдавна започва платформата Smart Lady. Иновационната тактика в световните финансови услуги е чудесна вест за нас, тъй като SystemicLogic прави точно това – оказва помощ на далновидните водачи да способстват растежа на своя бизнес въз основа на нововъведенията. Да ангажират чиновниците чрез технологии, да тестват нови хрумвания и бързо да ги извеждат на пазара посредством прототипни артикули, повишавайки цялостната стойност за клиента и намалявайки индустриалните разноски. Вярваме, че в случай че всеки огромен бизнес стартира да мисли като започващо дружество, той ще може да разгърне същинския си капацитет и да реализира своята визия. Работим с няколко финансови институции, като покачваме разбирането им и ги насърчаваме да влагат в бази данни, изкуствен интелект, роботика и автоматизация, платежни решения и разбор на данни, с цел да запазят своя пазарен дял и да усилят потребителската си база.

Нашият посетител
Одри Мотупи е родена в Уганда и израснала в Канада. В момента е изпълнителен шеф на SystemicLogic Group, а преди този момент заема поста началник банково дело в Standard Bank Group.
Одри е помощник на Африканската самодейност за водачество. През 2015 година получава почетно участие от Международното общество за достойнството на Златния ключ и е оповестена за една от най-влиятелните дами в Африка.
Има две дъщери – Мелита и Зоя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР