Най-важният конгрес на ПП ГЕРБ започва в неделя. На него

...
Най-важният конгрес на ПП ГЕРБ започва в неделя. На него
Коментари Харесай

Неговоренето с хората доведе до падането на Тотев

Най-важният конгрес на Политическа партия ГЕРБ стартира в неделя. На него се чака да бъде определено ново Изпълнително бюро, което да си подели функционалностите на освободения Цветан Цветанов и изпратената на посланически пост в Израел Румяна Бъчварова. Някои считат, че се задава и огромна чистка измежду районните водачи, които като пловдивския кмет Иван Тотев са изгубили изцяло доверието на жителите по места. Политологът Димитър Аврамов е роден в Пловдив. Ето какво сподели той за упования конгрес на смяната.

- Г-н Аврамов, стана ясно, че кметът Иван Тотев няма да взе участие на идващите локални избори. Г-н борисов ще изкара ли отвън играта и други локални играчи на конгреса в неделя?

- Първо ГЕРБ е най-дълго задържалата се партия у нас. И Борисов е най-дълго управлявалия министър председател. Това са обстоятелства! А това приказва за вземане предвид с публичното мнение и настроения, и адаптирането към тях. Акт на такова улавяне на публично въодушевление бе свалянето на господин Цветанов от всички постове.

Съвсем закономерно е упованието този конгрес на ГЕРБ да е конгрес на смяната. Г-н Борисов би трябвало да направи едно от двете неща – или да смени лицата или политиките. Второто значи взор към нови ресори, райони.

Сега е по средата на един мандат с едни нестабилни сътрудници това е доста мъчно. Остава единствено промяна на лицата. В Пловдив има абсурд - градът и общината получават значима държавна помощ през последните 8 години.

В същото време у болшинството от жителите има голямо напрежение към метода на ръководство на общината. И то се материализира в облика на един човек. Дали той е отговорен или екипът му – това не е наш проблем като жители.

За нас е значимо – държавното управление обръща внимание на града, а в това време локалното управление не получава утвърждение. Това прави допустима смяната в Пловдив. Кадрова промяна в града е едно от вероятните неща на конгреса. В София проблемите са сходни.

Ако би трябвало да създадем разбор на това по какъв начин ГЕРБ се оправя с локалната власт – сигурно двата най-големи града носят най-вече негативи от това по какъв начин екипите на партия работят в локалната власт. Очевидно е, че напрежение съществува и господин Борисов и управлението би трябвало да го адресират.

По отношение на Пловдив съществува избор сред две неща – сред смяна и статукво. ГЕРБ би трябвало да реши към каква линия на държание да се държи. Като че ли пловдивчани са склонни да създадат смяна. Градът ще е централна точка на политическото напрежение по време на локалните избори.

- Значи Пловдив ще бъде даван като образец за нещо, което не би трябвало да става по места.

- От една страна министър председателят Борисов е доста пряк в посочването на проблеми, от друга ГЕРБ са наясно, че проявлението на проблемите не им носи кой знае какви дивиденти. Може да бъдат направени промени внимателно. Статукво или смяна? Ако избере смяна това означавам или нови лица или нови политики. При статуквото – няма нито едно от двете.

Интересен въпрос за Пловдив е дали поддръжката вътре в ГЕРБ за водача Иван Тотев е структурирана по метода по който бе структурирана поддръжката през 90-те години към господин Гърневски и доктор Чомаков. ГЕРБ е много по-дисциплинирана партия от остарялото Съюз на демократичните сили. Тогава всеки опит за промени бе обвързван с вътрешнопартийни несъгласия.

Сега кметът си дава ясна сметка, че в случай че има явен отговор от страна на управлението той не може да направи нищо друго. Това прави смяната в Пловдив много допустима и много по-безболезнена от това което беше остарялата десница през 90-те.

Централизираният модел на ръководство на Пловдив при превръщането на хората, които би трябвало да имат равнища на подготвеност в зам.-кметове и в администрация, при неизслушването на обществото при неговоренето с бизнеса води до капсулация, затваряне и в последна сметка до по-лошо ръководство. Затова в този момент структурата на ГЕРБ в Пловдив ще са един от значимите проблеми на форума.

- Защо господин Борисов сподели непосредствено, че зам.-кметът Кацарски е свален поради получен против него сигнал, а Иван Тотев изясни това с общата фраза „ поради новите провокации пред общината”?

- Когато нямаш доверие – не можеш да приказваш съответно. Борисов може да го прави, тъй като има високи равнища на доверие. Който няма такова – приказва с общи изречения. Това за жалост, се случва постоянно на настоящия кмет на Пловдив.

- Партията остава бе втори човек. Това значи ли, че правата на Цветанов ще бъдат делегирани на няколко души?

- ГЕРБ са избрали модел при който да децентрализират структурите на партията да не ги концентрират в един човек. Това значи, че хората в съответните райони, които имат доверието на водача и са позиционирани по-добре в обществено отношение, официално те ще са малко по-недецентрализирана партия във връзка с вътрешния развой. От ГЕРБ зависи дали смяната ще е по-позитивна или не.

Може да се окаже, че партията ще е по-чуваема от позиция на локалните проблеми. Сега имаше едно централно равнище в лицето на Борисов и второ, което прилагаше партийна целенасоченост, което бе в лицето на господин Цветанов.

Голяма част от въпросите, които би трябвало да бъдат решавани, евентуално ще бъдат решавани, а не блокирани. По-оперативен ще става вътрешният развой на взимане на решения.

- Значи министър председателят ще се откаже от част от властта си. Готов ли е на това?

- Той е най-дълго задържалия се министър председател в новата ни история. Във всеки интервал от развиването на една организация има тънкости. Явно Борисов е осъзнал, че идват други времена – някакъв нов модел на по-хоризонтален модел на връзка в партията е необходим.

По-добре решението да бъде взета с консенсус от сътрудниците ти под теб. Когато си бил дълго време на власт това те изхабява вътрешно – концепциите ти понижават.

Рефлективноста, способността да се настройваш по отношение на измененията, е основна за политиците, които се задържат дълго на власт. Това ще е сполучлив ход.Тези, което споделят че господин Цветанов е основал машина за печелене на избори са прави.

От друга страна, когато машината бърка, бърка на всички места и заразява цялата система. При упованието за децентрализация ще се бърка единствено на едно място, а не на всички места. Проблемите ще остават местни, а не в цялата партийна система на ГЕРБ.

- Нов орган ще гледа по лупа всички сигнали пристигнали от районите. Ще работи ли това?

- Управляващите партии са постоянно изключително нещо. Хората гледат на тях като на асансьор за кариера и персонален триумф. Гледам тези процеси от години и съм виждал, че множеството хора, което отиват да приказват с политиците нормално за себе си.

Малка част приказват за публични проблеми. Ако този орган взема решение тъкмо такива проблеми той ще е нещо потребно. Ако се занимава единствено с кадруване, тогава няма да е изключително ефикасен.

- Излиза, че това ще е на-важният конгрес в ГЕРБ?

- Трябва да сме наясно, че ГЕРБ не е партия, в която вътрешната народна власт много-много се толерира. Можеш да казваш неща, да ги казваш възпитано, само че не можеш да имаш мнение, което влиза в отпор с това на водача.

От една страна това е добре – способността да убедиш водача в мнението ти, значи, че нещата може да се случат. Това не е остарялата десница, когато и при най-силните години Съюз на демократичните сили на Иван Костов, беше вътрешно демократична и плуралистична организация.

В ГЕРБ не е по този начин – всички дължат позициите си на водача и цялата партия е функционалност на това по какъв начин хората виждат персоналния му рейтинг и по какъв начин го припознават. В плуралистичните партии с цел да се решат нещата нормално се минава през спор. В ГЕРБ не става по този начин: в случай че не убедиш водача - не става.

Досега господин Борисов имаше доста отговорности и бе делегирал на един човек на административни функционалности. Сега наподобява, че повече отговорности ще бъдат дадени на повече хора. ГЕРБ прави една еволюционна стъпка. От позиция на децентрализацията този конгрес е значим.

- Въпреки, че Борисов сподели на Цветанов, че към този момент не е фактор, той продължава да бъде посрещан доста добре по места?

- Когато си работил в една система доста дълго има някакво доверие в теб. Не бих надценявал престижа на господин Цветанов - това да отидеш в един град и 50 или 100 души да те харесат и посрещнат, е нещо обикновено. Въпросът е, че при общественият рейтинг на господин Цветанов, възможностите му да сътвори нещо ново или да образува нов център в ГЕРБ са извънредно минимални. И това споделят хората.

Просто господин Цветанов би трябвало да са приспособява към ролята си на един по-частен индивид. Досега беше обществена персона.

ГЕРБ е упреквана в авторитаризъм, само че тя в действителност е една по-централизирана партия. И водачът й стои по-високо от всички останали. Всеки би трябвало да се преценява с него, само че несъмнено държанието на индивидуализъм по места е допустима стига да не е срещу водача. Г-н Цветанов не извади някакви нови хрумвания.

Г-н Борисов се вслушва в хората към себе си. Може би не всеки път ги чува, само че се вслушва. В днешните условия у нас не може да се случи властническа партия. Дори при безпардонния жанр на ръководство на господин Орбан в Унгария, това не може да се случи – и там има една мощно централизирана, само че не и властническа партия. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР