Най-важните устройства за българите са смартфонът и телевизорът. През първите

...
Най-важните устройства за българите са смартфонът и телевизорът. През първите
Коментари Харесай

Всяка десета сделка за стока на изплащане

Най-важните устройства за българите са смарт телефонът и тв приемникът. През първите 6 месеца на 2019 година 56% от заявките за финансиране на покупка на артикули на погашение, подадени към БНП Париба Лични Финанси, са били за съвременни смарт устройства за връзка и развлечение. Интересна наклонност е, че най-търсеният смарт телефон през първото полугодие на този година е на същата междинна цена като спечелилия година по-рано, до момента в който тв приемникът е с 30% по-евтин от предходната година. Въпреки това, тазгодишните спечелили са с доста по-добри характерности, в сравнение с през 2018 година Това демонстрира, че с развиването на технологиите тези устройства са по-достъпни и хората могат да си купят по-висок клас смарт телефон и тв приемник на по-ниски цени.

В същото време българите влагат повече пари в бяла техника и мебели. За интервала януари-юни 2019 година хората са дали 26% повече за хладилници, перални и готварски печки и 20% повече за диван и обзавеждане за спалня. Очевидно, защото тези покупки се употребяват по-дълго, клиентите са подготвени да платят повече за един по-висок стандарт на живот като си купуват на погашение модерни, енергийно-ефективни домашен уреди и по-голямо и по-удобно обзавеждане.

Това са част от главните трендове в новото издание на известната ранглиста „ Топ 10 на погашение “ от БНП Париба Лични Финанси. Целта на „ Топ 10 на погашение ” е да даде ясна картина на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели измежду 10-те най-търсени вида артикули, съгласно данните от постъпилите молби за потребителски заем от БНП Париба Лични Финанси за покупка на артикули на погашение. Новото издание е основано на стоките, за които клиентите аплайват за покупка на погашение през първата половина на 2019 година Около 60% от тях са за 10-те най-търсени артикули. Класацията може да се смята за показателна за пазара у нас, защото компанията е измежду водачите в бранша на потребителско кредитиране с пазарен дял от над 1/3 при финансирането на покупки на погашение и предлага най-голямото портфолио от профилирани потребителски заеми. През последните 18 години над 1.5 милиона души са употребили финансовите артикули на компанията.

Смартфонът е първата покупка на погашение

Новото издание на класацията “Топ 10 на погашение ” изрично демонстрира, че смарт телефонът и тв приемникът са най-важните устройства за българите и те най-често търсят финансиране за покупка на такива артикули. Доказателство за това е, че 35,7% от поръчките са за модерни мобилни телефони и 21% - за смарт тв приемници от последно потомство с 4K резолюция.

Според специалистите на БНП Париба Лични Финанси хората купуват най-често смарт телефони по две съществени аргументи. Първата е бързото развиване на мобилните услуги и устройства. Няколко проучвания демонстрират, че България е измежду страните с най-хубав мобилен интернет, който се чака да се усъвършенства още повече с развиването на 5G технологията. Това разрешава на хората да употребяват смарт телефоните си като портативни компютри, таблети и даже тв приемници. Хората могат да споделят с глас и видео посредством приложения като Viber, да слушат музика, да пазарят, да гледат видеоклипове в YouTube и даже телевизионни стратегии, филми и сериали. Гореща наклонност е заявката за потребителски заеми посредством мобилни устройства като през последната година над 75% от визитите на „ виртуалния магазин за заеми “ на БНП Париба Лични Финанси са от мобилни устройства. Второто пояснение е, че смарт телефоните се амортизират по-често. Те са непрекъснато в ръцете на хората и по тази причина са изложени на по-голям риск от строшаване.

През първата половина на 2019 година хората купуват модерни смарт телефони на рационална цена. Печелившият модел е на междинна стойност 460-500 лв.. Той има огромен Ultra HD 6,3-инчов екран и мощен процесор. Най-ценните му характерности са двойна 20+2 MPX камера и предната 24+2 MPX камера. И двете се управляват от изкуствен интелект, което разрешава на всеки да прави забележителни фотоси.

Най-често смарт телефони на погашение си купуват хора до 30-годишна възраст. Например, 68% от настояванията, подадени от 18-20-годишните, са за мобилни телефони. За възрастовата група 20-29-годишни цифрата е 47%. Това демонстрира, че смарт телефонът е общоприетата първа покупка на вноски за младите българи, които вършат първите си стъпки в потреблението на финансови артикули.

Телевизорът се трансформира в развлекателен център

Тазгодишната ранглиста демонстрира, че българите последователно заменят своите „ типичен ” тв приемници с съвременни смарт устройства. Все повече хора осъзнават големите благоприятни условия за развлечение, които може да им даде един актуален тв приемник - гледане на филми с най-високо качество на картината, онлайн стрийминг на музика, улеснен достъп до платформи за видео стрийминг, развлечение с онлайн и конзолни игри, сърфиране в интернет и така нататък През първата половина на 2019 година българите си купуваха най-често 43 ”4K Ultra HD тв приемници, с резолюция 3840 x 2160. Те са на междинна цена 670-720 лева и са оборудвани с мощни процесори, операционна система, HDMI и USB портове и висококачествена звукова система.

Интересна наклонност е, че макар по-високите си характерности, най-търсеният тв приемник през първото полугодие на 2019 година е с 30% по-евтин спрямо спечелилия за същия интервал на 2018 година Обяснението е развиването на технологиите, което разрешава на производителите да оферират модели от по-висок клас на по-ниска цена.

Бялата домакинска техника е по-скъпа с 26%
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР