Най-важната тема в Народното събрание тази седмица: държавният бюджет влиза

...
Най-важната тема в Народното събрание тази седмица: държавният бюджет влиза
Коментари Харесай

Бюджет 2023 влиза за второ гласуване в зала. Асен Василев: Не подкрепям този бюджет!

Най-важната тематика в Народното събрание тази седмица: държавният бюджет влиза дефинитивно за гласоподаване и в пленарната зала. И то - седмица преди да изтече крайният период за това.

Ресорната комисия заседава през вчерашния ден и ревизира план-сметката с към 400 милиона лв. нагоре - най-много за заплати в държавния бранш. След серия от митинги на синдикатите, депутатите в Комисията по бюджет и финанси отделят над 150 милиона за скок в заплатите в Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Увеличение ще има още в секторите " Отбрана " и " Здравеопазване ", както и за държавните чиновници в Националното радио, Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ".

 

Сериозен спор измежду народните представители провокира предлагането понижените ставки за Данък добавена стойност, които ресторантьорите получиха като облекчение по време на пандемията от COVID-19, да отпаднат.

 

" Не поддържам този бюджет " - с тези думи приключи 11-часовото съвещание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, по време на което ГЕРБ, Има Такъв Народ и " Възраждане " пренаписаха план-сметката на страната за 2023 година

 

В последните два часа от съвещанието трите партии отхвърлиха редица ограничения за събираемостта на приходите, до момента в който в предходните девет часа парламентарните групи заедно раздуваха разноските, увеличаваха заплати и обилно раздаваха помощи и дотации.

 

Заради това, минути след 23:30 ч. финансовият министър Асен Василев съобщи:  " Колеги, заради отпадналите ограничения за събираемост Министерството на финансите не поддържа бюджета в този му тип. "

 

На тези му думи отговори само ръководителят на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, който го прикани да подаде оставка. Председателят на комисията Йордан Цонев пък съобщи, че комисията не е свършила добра работа и не е оптимист за това, което ще се случва в зала.

 

Много разходи и осакатени доходи

 

Най-общо проектобюджетът, признат от отрасловата комисия, може да се опише като мното разходи и осакатени доходи. Законопроектът се разду до 212 страници с редица оферти за спомагателни разноски за заплати, дотации и помощи, с които депутатите пренаписаха план-сметката на финансовия министър Асен Василев.

 

В текстовете имаше редица повтарящи се оферти, като дебатът в комисията се трансформира в съревнование за това кой пръв е внесъл предложение за повдигане на заплати и кой го е откраднал. Заради разногласия от този вид сред Българска социалистическа партия, ГЕРБ и ПП-ДБ за два часа народните представители съумяха да минат единствено 10 страници от текстовете.

 

След това обаче новият остарял ръководител на бюджетната комисия Йордан Цонев настоя поличитеските опорки да останат за пленарна зала, тъй като в противоположен случай съвещанието ще се проточи до сутринта. 

 

След деветия час обаче в комисия настана цялостен поврат. Всичко стартира с признатата концепция на " Възраждане " общините да могат да употребяват преведените им пари за държавни действия за 2022 година още 12 месеца. Асен Василев оферираше неизразходваните суми да могат да се употребяват до края на годината, а в случай че това не се случи - то средствата да се връщат в централния бюджет. Василев заяви, че към края на изтеклата година малко над 1.7 милиарда лева не са стигнали до жителите, а са останали по сметките на общините.

 

По-късно с гласовете на Има Такъв Народ, ГЕРБ и " Възраждане " бе отхвърлено предлагането на Министерството на финансите заплатите на чиновниците да се изплащат единствено по банков път. Отхвърлена бе и концепцията клиентите, които не получават касов бон в заведенията, да могат да откажат да заплатят сумата. С тези хрумвания Асен Василев целеше да усили събираемостта на Данък добавена стойност. В негова поддръжка се изрече ръководителят на комисията Йордан Цонев, който съобщи, че в България е " всеобщ спорт "  бизнесът да не заплаща ниски налози.

 

Дерогацията за съветски нефт към този момент остава

 

В началото на съвещанието на комисията Делян Добрев от ГЕРБ направи предложение за анулация на дерогацията за съветски нефт и петролни артикули в период от 7 дни след приемането на Бюджет 2023 г. Пет часа по-късно ПП-ДБ направи публицистично предложение, съгласно което в период от 30 дни след обнародването на закона би трябвало да се изготви разбор на рисковете и по-конкретно - да не се допусне увеличение на цената на бензина. 

 

Срещу идеите се обяви Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Той съобщи, че с това предложение, което дефинира като " извънредно антибъларска мярка ", се желае Европейската комисия да накаже България: " Ние ще звъним на Брюксел, с цел да ни бие с камшици. Направо съм гневен ", съобщи той.

 

Делян Добрев опонира и съобщи, че единствените спечелили от тази дерогация са Лукойл и Литаско - с тези над 2 милиарда е финансирана войната на Русия в Украйна. По думите му тезите, че ще затворим рафинерията и ще останем без гориво, са несъстоятелни. " Ако се гневим за някого, би трябвало да се гневим за българските консуматори, а не за съветските компании ", добави Добрев.

 

На собствен ред от " Възраждане " също гневно се хванаха да бранят дерогацията за Лукойл. В серия от изявления депутати от  " Възраждане " повториха тезите, че България ще изгуби. " Ние считаме, че в случай че можем да спрем финансирането на войната, то ще отсечем този клон. Така считам. Така е честно ", сподели Йордан Цонев.

 

Венко Сабрутев от ПП-ДБ съобщи, че не е редно сходни решения да се вземат през преходни и заключителни разпореждания на бюджета и още веднъж настоя да бъде признато тяхното предложение за разбор. Делян Добрев го разкритикува и съобщи, че в случай че ще се прави разбор, то нищо всъщност няма да се свърши. 

 

Министърът на финансите Асен Василев сподели, че вземането на такова решение " от през днешния ден за на следващия ден " слага под риск освен стопанската система на страната, само че и пазара на горива. Йордан Цонев отговори, че с тази изключителна мярка Народно събрание се опълчва на администрацията, която по думите му е пропита от лобизъм в интерес на Лукойл. " Цялото това тресавище, цялостно с лобизъм, би трябвало да бъде сритано ", заключи той.

 

В последна сметка след съвсем двучасов спор комисията отхвърли предлагането на Делян Добрев с гласовете на ПП-ДБ, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане ". Падна и концепцията на ПП-ДБ.

 

Депутатите стремително подвигат заплати

 

Депутатите съблюдаваха обещанията, дадени на синдикатите преди няколко седмици, и одобриха редица оферти за редица нараствания на заплати от 1 август.

 

Мина и концепцията на ГЕРБ за 75 млн. лева в допълнение за повдигане на заплатите на военнослужещите. 

 

Мина и концепцията на ПП-ДБ за повдигане на възнагражденията в БНР. Увеличението ще коства на хазната 1,5 млн. лева, които ще дойдат като трансфер от централния бюджет. По предложение на обединението ще се вдигнат и възнагражденията на работещите в в Спешна помощ, РЗИ, Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ".

Тази концепция ще коства на хазната 30 млн. лева Освен това ще бъдат заделени 8 млн. лева за повдигане на заплатите в Българската организация по сигурност на храните и Изпълнителната организация по горите.

По концепция на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи заплатите на чиновниците в Министерство на вътрешните работи ще се вдигнат с 10%. Някои от чиновниците ще получат и по още 100 лева към заплатите си. Освен това ще бъдат дадени спомагателни средства за чиновниците на ДАНС, правосъдната защита и пандизите.

 

Мина и предлагането на трите партии работещите в Национален осигурителен институт да получат нарастване на възнагражденията с 15% от 1 август. Предложението е на стойност 7,8 млн. лева

 

Помощи

 

Народните представители взеха решение от тази година да вкарат еднократна помощ за родителите на деца в пети клас в размер на 300 лева (Предложение на ГЕРБ-СДС). До момента такава получаваха децата в начален курс на образованието.

По концепция на ПП-ДБ ще бъдат дадени 20 млн. лева за отплата на земеделските производители, чиито реколти са потърпевши от естествени бедствия.

 

ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи взеха решение да дадат и повече средства за ремонт на храмовете и за дотации за вероизповеданията.

Народните представители гласоподаваха и 15 млн. лева, с които да се компенсира инфлацията при храната за детските градини, както и за покриване на разноските за пътешестване на учителите в дребните обитаеми места до работното им място.

 

Спорните моменти

 

Падна концепцията на Има Такъв Народ за преустановяване на пониженото Данък добавена стойност за ресторантьори и кетъринг компании. Според вносителите с това предложение се икономисват 152 млн. лева Мярката бе въведена като облекчение по отношение на коронакризата. Аргументът на съперниците на предлагането в комисията бе, че не е редно такава смяна в средата на годината. От Министерството на финансите потвърдиха тази теза и дадоха поръчка, че в идващия бюджет понижени данъчни ставки няма да има.

 

В комисия падна концепцията на ГЕРБ-СДС за нарастване на заплатите в Стопанската академия. Не бе подкрепено и предлагането на Движение за права и свободи за нарастване със 170 млн. лева на средствата за обезщетения на земеделските производители за увеличените цени на ток, фуражи и препарати.

 

Не събра поддръжка и друга концепция на Движение за права и свободи за спомагателни 31 млн. лева за училищен рейсове. Вносителите настояха за спомагателните средства поради зачестилите случаи на произшествия с учебните бусове.

 

Финансовият министър Асен Василев напомни, че предходната година са заделени 20 млн. лева, а тази година, даже и да се провиснал спомагателни средства, то те няма да могат да бъдат изпълнени. Той даде поръчка, че парите ще бъдат заложени в план-сметката за 2024 година

 

Очаквано предлагането на Има Такъв Народ за понижаване на партийната дотация на 1 лев за автентичен глас не събра поддръжка. Председателят на комисията Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че няма по какъв начин тази концепция да събере поддръжка, защото противното би повдигнало въпроса от кое място се финансират партиите.

 

Отпадна и предлагането на Румен Гечев за средства за УНСС за дотъкмяване на здания, за което има решение на Министерски съвет от 2019 година " Гласувайте, сътрудници, там сте приключили, ей! ", прикани той.

 

Днес депутатите ще гласоподават на второ четене дребните бюджети на ДОО и НЗОК. В четвъртък в зала влиза и огромният бюджет.

Очаква се план-сметката на страната да бъде призната до края на месеца и Бюджет 2023 да влезе в действие от 1 август.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР