Най-важната съставка за лазанята е компанията, с която смяташ да

...
Най-важната съставка за лазанята е компанията, с която смяташ да
Коментари Харесай

Рецепта за лазаня със сос бешамел

Най-важната съставна част за лазанята е компанията, с която смяташ да я споделиш. Това е рецепта за красива вечер и се комбинира прелестно с бутилка алено вино, положително въодушевление, хубава музика и предпочитание за чисти връзки.

Съставките са:

1. кори за лазаня (1 кутия от 500 гр стига, ще остане)

2. сос бешамел (вземи подготвен, най-малко 500 мл, ще остане малко)

3. доматен сос (вземи подготвен, най-малко 500 мл, ще остане малко)

4. кашкавал (~200 гр)

5. лук (най-много половин глава)

6. вода

7. зехтин

8. риган

Трябват ти още:

1. съд за печенето на лазанята (тава или алуминиева тарелка)

2. касерол (за доматения сос)

3. тенджера (за корите, с по-голяма е по-лесно)

4. помощна паница (пак за корите)

5. дървена лъжица

6. щипци (ако не ти стиска да вадиш корите от врялата вода с лъжица)

7. дръжка

Започваш с корите. Ако си взел от пресните, прескочи напряко към соса. Твърдите кори би трябвало да бъдат смекчени, преди да ги омажеш със сосовете. В взаимозависимост от компанията ти този развой лишава повече или по-малко време. Като помощно средство можеш да пуснеш музика. Лени Кравиц е подобаващ. Джордж Майкъл също. Сипваш 2-3 литра вода в тенджерата и я оставяш на котлона да кипне. Когато кипне, намаляваш малко котлона и започваш да потапяш корите по няколко едновременно. Сам ще прецениш какъв брой да сложиш. Няма формула - трябват ти за най-малко четири пласта лазаня. Може и пет. Преценяваш по отношение на тавата. При варенето на корите им би трябвало сред половин и една минута време, с цел да омекнат. Вадиш корите или с дървената лъжица, или с щипците. Омекналите кори ги редиш в помощната паница.

Обръщаш внимание на компанията си. По законите на физиката всяко нещо, с цел да съществува, има потребност от внимание. Спираш погледа си върху чаровното създание до теб и пускаш усмивка. Може и някой готин лаф, само че не е наложително. Тук няма потребности, има само шерване.

След като приключиш с корите, е време за доматения сос. Нарязваш лука на доста ситни части. Не се притесняваш, в случай че пуснеш сълза, то си е занимателно. “Кара мия, плача… ”. Така се отваряш за включвания от компанията. Сипваш в каресолчето малко зехтин и риган. Оставяш ги да се загреят (15-20 секунди) и добавяш лука. Запържваш го някъде за към минутка. После сипваш доматения сос. Дори да прекалиш е по-добре, в сравнение с да не стигне след това. Оставяш го да кипне и намаляваш котлона, едвам поддържа температурата.

След като си приготвил корите и доматения сос, е време за кашкавала. Настъргваш го на едро. Може и на ситно. За предпочитане е в купа, с цел да не се разсипе. Ако си в личната си кухня, ще си правиш каквото си искаш. Не обръщаш внимание, в случай че почнат да ти крадат от кашкавала. Може да се усмихваш тихичко. Това е сигнал, че компанията е гладна и демонстрира интерес към протичащото се.

Включваш фурната на 200 градуса, с цел да загрява.

Време е за реденето на лазанята. Тук ще се прояви майсторлъка ти. Корите нормално са с правоъгълна форма, а тавите - с кръгла. Няма да се паникьосваш. Не инцидентно в учебно заведение жени-преподаватели са те учили на геометрия. Това е същинската подготовка за живота. Радвай се, че няма и триъгълници в рецептата. Най-важното тук е да запазиш хладнокръвие. Всичко е наред, красивите неща са планувани да са по този начин. Слагаш първия ред с колкото части са нужни. Разстоянието сред положената основа и стената на тавата попълваш с натрошени части. За усет може да помолиш компанията да се включи.

След като наредиш първия ред, заливаш с доматения сос благодарение на дървената лъжица. Разнасяш соса отмерено по цялата повърхнина и започваш отначало с реденето. Редиш новия пласт кори косо на долните. Повтаряш упражнението с попълването на празнините с натрошени кори. Втория пласт заливаш с бешамел. Разнасяш отмерено по цялата повърхнина.

Така повтаряш с четири или пет пласта като редуваш сосовете на всеки пласт. С повече от пет пласта рискуваш лазанята да не се опече до дъно. Като приключиш с реденето, изсипваш отмерено останалия кашкавал от горната страна. Слагаш лазанята във фурната за към 10 до 15 минути. През това време не я зарязваш, а следиш кашкавала да не прегори. По кашкавала ще се ориентираш по кое време лазанята е подготвена. Все едно печеш филии с кашкавал на празненство грила в Студентски град.

Изваждаш тавата с дръжка и си подготвен. Остава само да сипеш хубаво вино, в случай че към този момент не си се сетил по време на готвенето. Докато чакаш ястието да изстине до температура, подобаваща за сервиране, може да пробваш да потанцуваш с компанията ти в кухнята. Ако ти стиска. Най-вероятно ще ти се получи, щом си стигнал до лазаня и не ти се постанова да четеш рецепта в придвижване.

Не бързаш да почистиш след себе си. Лазанята е тук и в този момент. Хич да не ти пука по какъв начин ще намериш кухнята.

Автор: Яким Кастелов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР