Най-важната дискусия по отношение избора на нов главен прокурор е

...
Най-важната дискусия по отношение избора на нов главен прокурор е
Коментари Харесай

Президентът очаква и обществените организации на разговора за нов главен прокурор

Най-важната полемика по повод избора на нов основен прокурор е тази с публичните организации . Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в коментар на политическата обстановка в страната. Той участва на представянето алманах с определени решения на Федералния парламентарен съд на Германия.

Държавният глава чака ясно изразени публични упования за ясни процедури, ясни правила, профил на основния прокурор и обосноваване на предложенията .

Припомняме, че в последните две седмици на предизборната акция Румен Радев започва диалози по процедурата по желание на нов основен прокурор, които бяха посрещнати и с рецензии, че не са навременни.

Румен Радев се срещна с основния прокурор Сотир Цацаров, с ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов с ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков и с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев .

След тези срещи примиерът Бойко Борисов дефинира консултациите като интервенция в правосъдната власт, само че представителите на правосъдната власт не одобриха сходна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: " Не поканвам магистрати у дома, желая правда ".

Припомняме също, че на 26 април 2013 г. стана очевиден скрито изработен запис в дома на премиера Бойко Борисов, на който дисциплинарно уволненият по-късно градски прокурор Николай Кокинов декларира на Борисов: " Не ми се подсмихвай, ти си го избра ".

Президентът застана зад протестиращите притежатели на парцели в Горублян е с позицията, че Конституцията би трябвало да се чете и там ясно е написано какво би трябвало да се съблюдава . Той приветства задачите на закона и това да се форсира построяването на значими национални обекти , както и да се подкрепи вложението в промишлеността, само че при по този начин написани текстове в закона, тези цели са застрашени.

Според Радев не е реализиран баланс сред публичния интерес и правото на частна благосъстоятелност собственост .

По думите му не е заслужено особеното отнасяне на едри и дребни притежатели на аграрни земи.

Президентът съобщи, че като най-критично в тази обстановка ще бъде едно закъснение в стопански проект, вместо ускорение .
 Президентът наложи несъгласие на промени в Закона за държавната благосъстоятелност
Президентът наложи несъгласие на промени в Закона за държавната благосъстоятелност

Липсват критерии и Министерски съвет може да засегне голям брой частни парцели

Междувременно стана ясно, че президентът още веднъж е наложил несъгласие върху измененията в Закона за държавната благосъстоятелност , с които се желае страната безплатно да придобие парцелите, които са в регистрите за общинска благосъстоятелност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР