Най-уязвими са хората, които предварително имат заболявания. Статистиките показват, че

...
Най-уязвими са хората, които предварително имат заболявания. Статистиките показват, че
Коментари Харесай

Проф. Мира Кожухарова каза кога ще приключи кошмарът с COVID-19

Най-уязвими са хората, които авансово имат болести. Статистиките демонстрират, че сред 15-35 %, които са позитивни за COVID-19, имат и сърдено-съдови затруднения. Пациентите със сърдечно-съдови болести са по-податливи. Самата вирусна зараза има сърдечно-съдови резултати, изясни в ефира на "Неделята на NOVA " кардиологът проф. Иво Петров.

"Има опашка от увреждане на сърцето - в случай че има такова на сърдечния мускул, той не се възвръща неотложно, а с течение на времето. Четох за няколко случая, при които пациенти са били одобрявани с белези на инфаркт. При проучването се оказва, че артериите са чисти. Тоест няма действителен инфаркт, а щета от самия вирус ", добави той.

Професор Петров съобщи, че 80% от хората, които са позитивни за ковид, или нямат признаци, или те са прекомерно леки. 15 % са с тежки признаци и единствено 5% са в сериозно положение. Малка част - 1-2% са с заплаха за живота.

"Това е едно събитие, което е типично за дихателните инфекции. Същото следим и при грипните епидемии. Боледуват най-често младежите, само че затрудненията и проблемите се срещат при възрастните.

В момента картината, която виждаме, не е на точното разпространяване на болестта. От заболелите виждаме тези случаи, които са тежки и имат потребност от здравна помощ. Смятам, че е рано да изчисляваме смъртност, заболеваемост, латалитет ", счита вирусологът и епидемиолог проф. Мира Кожухарова.

"Нормално е всеки да се тормози в границите на здравословното. Да вземе ограничения, да се пази от заболяване. Хората, които имат болести на обмяната, в това число и диабет, по-тежко минават тези болести.

Мисля, че като всички епидемиологични талази и тази ще премине за месец - два. Това е време, в което би трябвало да демонстрираме повече нерешителност, само че приканвам за рационално отношение ", съобщи тя.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР