Най-успешният словенски футболен съдия за всички времена Дамир Скомина прекрати

...
Най-успешният словенски футболен съдия за всички времена Дамир Скомина прекрати
Коментари Харесай

Елитен европейски рефер прекрати кариерата си заради контузия

Най-успешният словенски футболен арбитър за всички времена Дамир Скомина приключи дейната си кариера. Той съобщи в изявление за "ННК Бърдо ", че се отдръпва поради травма, получена през предходната есен в мач от груповата фаза на Шампионската лига.

Скомина стартира съдийската си кариера през 1992 и дебютира в елитната словенска дивизия през април 2000 в мач сред Белтинци и Приморие. През октомври 2008, откакто бе шест години в листата на интернационалните съдии, той свири и първия си мач от Шампионската лига, в който ПСВ Айндховен надделя с 2:0 Олимпик Марсилия. През същата година той стана първият словенски арбитър на Олимпийски игри, а също така бе четвърти рефер на Европейското състезание.

Скомина поведе лична бригада на Евро 2012 и през есента свири мача за Суперкупата на Европа, извоюван от Атлетико Мадрид с 4:1 против Челси. Четири години по-късно словенецът бе включен в листата на съдиите и за Евро 2016, където бе един от тримата основни рефери с по четири мача.

През 2017 Скомина се трансформира в първият словенски арбитър в историята с интернационален край. Той управлява мача за трофея в Лига Европа сред Манчестър Юнайтед и Аякс, извоюван от англичаните с 2:0.

Скомина дебютира на международни шампионати през 2018, а година по-късно словенецът свири най-важния мач в кариерата си - финала на Шампионската лига сред Ливърпул и Тотнъм. "Червените " го завоюваха с 2:0, а Скомина даде дузпа още във втората минута. Тя бе осъществена от Мохамед Салах.

45-годишният Скомина се контузи предишния ноември в срещата от Шампионската лига сред Брюж и Борусия Дортмунд, което докара и до края на кариерата му.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР