Най-успешният клуб в историята на мъжкия баскетбол в България Академик

...
Най-успешният клуб в историята на мъжкия баскетбол в България Академик
Коментари Харесай

Официално: Най-успешният баскетболен клуб в България Академик прекратява съществуването си

Най-успешният клуб в историята на мъжкия баскетбол в България Академик София приключва съществуването си.

" Студентите ", които са 26-кратен първенец на страната, 14 от които под името Лукойл Академик, останаха без финансиране след отдръпването на петролната компания и няма да имат опция да стартират новия сезон в Националната баскетболна лига.

" Уважаеми последователи и фенове на баскетболната игра,

След 14 шампионски трофеи и 9 купи на България като Лукойл Академик и след почтено показване в НБЛ като Академик А1, пристигна ред да обявим най-трудното и най-болезненото решение, което в миналото се е налагало да взима управлението на клуба ни.

В тежките и несигурни времена, в които всички ние сме принудени да живеем през последните няколко месеца, професионален баскетболен клуб Академик приключва присъединяване в Националната баскетболна лига и на този стадий, прекратява активност ", оповестиха от клуба на страницата си във Facebook.

" Изказваме благодарности на всеки един баскетболист, треньор и чиновник на Лукойл Академик и на Академик А1, работил в името на богатството и на триумфа на нашия клуб. В този тежък миг, благодарим сърдечно на всички вас и резервираме вярата, че неподходящата обстановка, в която се намираме, ще се промени и Академик още веднъж ще го има, ще се завърне и отново ще жъне триумфи, както в България, по този начин и на европейската сцена.

А дотогава: пазете се и ви желаем здраве и спокойни дни ", се споделя още в известието на клуба .
В Европа Академик София реализира най-големите си триумфи в края на 50-те години на предишния век, когато доближава до два поредни финала за Купата на европейските първенци през 1958 и 1959 година, само че губи и двата от руския исполин АСК Рига. След 2000 година, когато " Лукойл " застава за отбора, най-големият триумф несъмнено остава успеха с 93:91 над Реал Мадрид в зала " Универсиада " в шампионата за купа УЛЕБ на 2 декември 2003 година.
През последните няколко години " Лукойл " пренасочи главната част от вложенията си към различен столичен клуб - Левски, до момента в който за Академик остана роля на център за развиване на млади гении. По всяка възможност новият сезон в НБЛ, който би трябвало да стартира на 10 октомври, ще започва с 9 тима.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР