Най-успешният български състезател в международните оф-роуд надпревари Петър Ценков ще

...
Най-успешният български състезател в международните оф-роуд надпревари Петър Ценков ще
Коментари Харесай

Петър Ценков на старта на рали Пътят на коприната 2018 с нова машина

Най-успешният български играч в интернационалните оф-роуд съревнования Петър Ценков ще застане за пети път на старта на рали " Пътят на коприната ". Международният маратон ще се организира от 20 до 27 юли на територията на Русия, а през стартовата арка ще минат някои от най-големите имена в международния оф-роуд спорт. Стартът е в Астрахан, а финалът - на Червения площад в Москва след седмица.
Тази година Ценков ще се състезава с напълно нова машина - SSV-бъги Yamaha YXZ1000R, особено квалифицирано по стандартите на ФИА за присъединяване в рали-рейд съревнования. Компактната машина е с трицилиндров 998-кубиков мотор и спортна скоростна кутия, като в базовата си версия разполага със 120 кс при тегло от към 700 кг, само че моторът е " пипнат " уместно от механиците на тима " Ралирейд.БГ ".



На дясната седалка в новото бъги, за повторно в надпреварата ще е навигаторът Пламен Николов. Дебютът му като копилот на Ценков бе на същото рали предходната година, когато двамата се състезаваха с автомобил Opel Antara и приключиха на 21-о място. Николов е повторен участник като навигатор в рали Дакар, както и в многочислени български и интернационалните съревнования. В досегашните си участия, най-хубавото показване на Ценков (но с навигатора Иван Маринов) е 10-о място през 2013 година.

Тази година, сходно на рали Дакар и " Пътят на коприната " претърпя съществени промени на маршрута. По първичен проект, оф-роуд маратонът трябваше да е 14-дневен, минавайки през територията на Китай, Казахстан и Русия. След отпадането на Казахстан от маршрута, уредниците взеха решение да създадат въздушен мост сред Китай и Русия, само че летищата в региона на трасето се оказаха дребни за огромните транспортни самолети. Така, финалното решение бе за провеждането на две едноседмични ралита - започващото на 20 юли Silk Way Rally с маршрут напълно на съветска територия и Silk Way China през септември в Поднебесната империя.

Рали " Пътят на коприната " е отворено за присъединяване към коли, бъгита и камиони (от следващата година ще могат да вземат участие също мотоциклети и ATV). В класа на колите и SSV-машините, ще забележим някои от най-сериозните водачи в света като спечелилите от рали Дакар Насър ал Атия и Нани Рома, а пряк съперник при бъгитата на Ценков и Николов ще е спечелилият от Дакар с ATV Сергей Карякин, който ще дебютира зад кормилото на машина Can-Am. Сериозни имена ще забележим и при камионите - цялата шампионска армада на Камаз, както и най-силните водачи на МаЗ, Renault Trucks, MAN и Hino.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР